Obnavlja se simbol Cazina: Kuća Nurije Pozderca uskoro u novom ruhu

  Obnavlja se simbol Cazina: Kuća Nurije Pozderca uskoro u novom ruhu

  Kuća Nurije Pozderca, jedan od znamenitih simbola Cazina, uskoro će zasjati u novom ruhu.

  Kuća Nurije Pozderca; Foto: TZ Cazin

  JU “Kulturni centar” Cazin pokrenuo je niz aktivnosti koji će im omogućiti da se u skorije vrijeme okrenu konkretnim građevinskim zahvatima uz kojih će ovaj spomenik biti doveden do njegove konačne namjene – da bude očuvan od daljeg propadanja i stavljen u funkciju turističke ponude Cazina i Unsko-sanskog kantona.

  Podsjećamo, u gotovo samom centru Cazina smještena je kuća Nurije Pozderca, narodnog heroja iz Drugog svjetskog rata. Jedna od najstarijih autohtonih bosanskih kuća na ovom području proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

  Za kuću Nurije Pozderca je pripremana projektna dokumentacija i osiguran određen iznos sredstava za prvu fazu sanacije i konzervacije. Sva dokumentacija je završena, revidirana i predana u nadležno Federalno ministarstvo prostornog uređenja u svrhu pribavljanja odobrenja za građenje. Odobrenje je pristiglo na adresu Grada Cazina prije nekoliko dana, čime su završene sve potrebne procedure za početak radova.

  Slijedeći korak je tenderska procedura za odabir izvođača radova. Nosilac projekta je Grad Cazin, a partner u realizaciji JU „Kulturni centar“ Cazin. Za realizaciju radova na objektu kuće Nurije Pozderca osigurano je 90.000 KM sredstava iz projektnih aplikacija JU „Kulturni centar“ Cazin, a u budžetu Grada Cazina za 2021. godinu za ovu namjenu je osigurano 133.000,00 KM. To znači da ukupno raspoloživa sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 223.000 KM. Ova sredstva bit će utrošena za realizaciju prve faze sanacije i konzervacije nacionalnog spomenika kuća Nurije Pozderca.


  Cazin – grad s manirima evropskog gospodina i šarmom autentičnog Bosanca