Ponovo na listi 10 najboljih svjetskih turističkih destinacija

  Ponovo na listi 10 najboljih svjetskih turističkih destinacija

  Povodom jubilarne četrdesetogodišnjice izlaženja najprestižnijeg svjetskog štampanog vodiča “Lonely Planet”-a, objavljeno je specijalno izdanje “Best in Travel 2013” u kome se Crna Gora preporučuje kao jedna od deset najboljih svjetskih destinacija za putovanja.

  “Lonely Planet” u ovom izdanju preporučuje deset zemalja, regiona i gradova koji su odabrani po kriterijumu rastuće popularnosti, značajnim progresom tokom 2012. godine ili po atrakcijama koje izazivaju posebnu pažnju javnosti. Crna Gora je rangirana na drugo mjesto. U naslovu izdanja se upućuje poziv čitaocima da “ukrote divlju lepotu” jedne od najlepših zemalja svijeta. Pored Crne Gore na listi najboljih destinacija našle su se i Šri Lanka, Solomonska ostrva, Južna Koreja, Ekvador, Slovačka, Island, Turska, Dominikanska Republika i Madagaskar.

  “Kada je riječ o turizmu, Crna Gora je na odličnom putu da postane svjetska hit destinacija”, ovim riječima pisac teksta o Crnoj Gori, Andrea Schulte-Peevers počinje svoju priču. U članku su zastupljeni, pored generalnih informacija, podaci i preporuke za obilazak sjenovitih plaža, nacionalnih parkova, rastuće mreže staza za pješačenje i biciklizam, događaji kao što su Kotorski karneval kao i ostali kurioziteti zanimljivi turistima. U tekstu se pominju i investicioni projekti poput Porto Montenegro i Aman Sveti Stefan.

  Po riječima glavnog urednika Toma Hala destinacije sa liste, uprkos opštoj ekonomskoj krizi pripremaju izuzetan turistički proizvod za globalno tržište putovanja što ih je i kvalifikovalo za odličje “Best in Travel 2013″. Odabir zemalja je sastavio tim renomiranih stručnjaka, autora turističkih vodiča i priznatih eksperata za turizam i putovanja, koji su tokom 2012. godine obišli brojne destinacije. Sabiranjem glasova svih njih došlo se do konačnog redoslijeda na listi.

  “Lonely Planet” je 2008. godine uvrstio Crnu Goru i u svoju publikaciju “Blue List” kao jednu od 30 top destinacija.