Sarajevskom horu Grand Prix na šampionatu “Lege Artis”

Sarajevskom horu Grand Prix na šampionatu “Lege Artis”

Kamerni mješoviti hor “Lola” iz Sarajeva, pod dirigentskom palicom Josipa Katavića, ponio je titulu najboljeg, grand prix i zlatnu plaketu na Internacionalnom horskom šampionatu “Lege Artis”, jednoj od najprepoznatljivijih regionalnih manifestacija posvećenih horskoj muzici u jugoistočnoj Evropi.

Kamerni mješoviti hor “Lola”

U finalu je predstavljeno sedam horskih ansambala iz BiH, Hrvatske i Srbije. Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Vokalnom ansamblu “Brevis” iz Osijeka, a bronzana plaketa Omladinskom mješovitom horu Muzičke škole “Josif Marinković” iz Zrenjanina, Srbija.

Više hiljada horskih pjevača i stručnjaka iz te oblasti je u protekle četiri godine boravilo u Tuzli i iz tog grada uz lijepe uspomene odnosili su i brojne nagrade, te širili dobar glas o šampionatu.

Ove godine, u uslovima pandemije, organizatori su bili primorani izmijeniti način takmičenja i transformirati cjelokupni šampionat. Ansambli su slali svoje videosnimke, a stručni žiri festivala odabrao je finaliste, koji se ove godine takmiče za grand prix, ali i za posebne nagrade festivala.

Nagradu za najboljeg dirigenta, koja nosi ime profesora Čestmira Mirka Dušeka, dobio je Josip Katavić, dirigent hora “Lola”, a taj hor dobitnik je i priznanja za najbolje izvedenu kompoziciju bosanskohercegovačkog kompozitora, te najbolju izvedbu djela iz domena sakralne muzike. Ansambl “Brevis” iz Osijeka dobio je nagradu za najbolje izvedeno horsko djelo iz doba romantizma, a hor iz Zrenjanina za najbolju scensku izvedbu horske kompozicije, te najbolju izvedbu savremenog horskog djela. Šampionat je dodijelio i plaketu za životno djelo, profesoru emeritusu Muzičke akademije Sarajevo, istaknutom bh. dirigentu Rešadu Arnautoviću.