Ulaznice za Plitvička jezera drastično poskupile

Ulaznice za Plitvička jezera drastično poskupile

Ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera u Hrvatskoj su drastično poskupile.

Za dvije odrasle osobe i dvoje djece od 1. juna ove godine će ulaznice koštati 840 kuna (oko 215 KM).

Hrvatski mediji pišu kako su ulaznice za Plitvička jezera među najskupljim na svijetu, poredeći ih sa nacionalnim parkovima u SAD-u poput Yellowstonea i Yosemita i drugih za koje ulaznice koštaju oko 150 kuna (38 KM). Jedina skuplja cijena je dnevna ulaznica za Kruger N.P. u Južnoafričkoj Republici koja iznosi 320 kn (82 KM), a Kruger je veličine kontinentalne Hrvatske.

Što to znači za posjetioce? Kada treba ići na Plitvice?

Ako želite u punoj sezoni posjetiti Plitvice onda u posjetu najpoznatijem hrvatskom nacionalnom parku treba doći kasno popodne. Tada će se platiti “samo” 200 kn (51 KM), a djeca 70 (18 KM), a naići ćete i na manje gužve.

Prošle godine je Plitvice posjetilo milion i po ljudi, a takva enormna brojka jako loše utječe na eko sistem i čistoću pa je čak UNESCO upozorio kako bi park mogao ostati bez pokroviteljstva.

Puna sezona

Od 1.6. do 30.9. su ulaznice za Plitvička jezera 300 kn (oko 77 KM) za odrasle, 200 kn (51 KM) za studente, za djecu od 7 do 18 godina 120 kn (31 KM), djeca do 7 godina i osobe s posebnim potrebama te invaliditetom preko 50 posto imaju besplatan ulaz.

Od prvog aprila do prvog juna je cijena ulaznica 180 kn (46 KM) za odrasle i 80 (20 KM) za djecu. Posebni popusti se očekuju u sedmici od 10. do 19.4. Tada će biti 90 kuna (23 KM) zahvaljujući projektu “Tjedan odmora vrijedan”

Vožnja brodom i vlakom

Cijena ulaznice uključuje prijevoz elektrobrodom i panoramskim vozom u okviru odabranog programa razgledavanja, osiguranje posjetilaca i porez na dodanu vrijednost. Dostupne su putem internet trgovine. Ako nisu rasprodane bit će dostupne na ulazu u park. Internet trgovina funkcionira tako da posjetilac mora odabrati datum, vrijeme i ulaz na koji želi ući u park, prenosi Travel Advisor.

Kompletan cjenovnik pogledajte na ovom linku.