14 manjih bh. ski centara idealnih za zimovanje

  14 manjih bh. ski centara idealnih za zimovanje

  Kada se govori o skijanju u Bosni i Hercegovini prvenstveno se misli na olimpijske planine Bjelašnicu, Igman, Jahorinu i Vlašić, no osim njih, naša zemlja se može pohvaliti i bogatom ponudom manjih skijališta.

  Ako ste pravi ljubitelj skijanja i ne tražite striktno moderno opremljeno skijalište, a odmor želite provesti bez da potrošite malo bogatstvo, skijališta s kojima vas upoznajemo u nastavku, idealna su za vas.

  Manja bh. skijališta zimsku sezonu su dočekala spremna, a za svoje posjetitelje pripremili su brojne pogodnosti, među kojima su najprimamljivije niže cijene u odnosu na region.

  Ski centar Busovačka planina

  Tek 15 km od centra Busovače i 45 km od Travnika nalazi se ovaj ski centar. Skijašima su na raspolaganju sidro na stazi od 800 metara i baby lift na stazi dužine 400 metara. Skijalište je idealno za porodični odmor te za skijaše rekreativce i početnike. U okviru skijališta za smještaj gostiju na raspolaganju su 3 motela i nekoliko vikend kuća.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski centar Stožer-Vrana na Kupresu

  Na sjeveroistočnom dijelu Kupresa, na padinama planine Stožer, čeka vas Ski centar Stožer – Vrana s 2500m opremljenih i uređenih staza koje sežu i do 1758m, restoran Kupreška kuća s 200 sjedećih mjesta, otvorenim kaminom i vrhunskom ponudom, te apartmani Kraljevac – toplo, ugodno i apsolutno savršeno mjesto koje će upotpuniti vaše nezaboravno iskustvo.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski centar Rostovo

  Dva ski lifta u dužini od 1.5 km, noćno skijanje, zabava, etno selo, bogata ugostiteljska ponuda kao i ostale pogodnosti za skijaše rekreativce, obilježavaju malo skijalište Rostovo kojem je početna tačka na 1.160 metara nadmorske visine. Do Rostova se dolazi magistralnom cestom Bugojno – Novi Travnik, a udaljeno je od Sarajeva 110 km, od Mostara 120 km, od Zenice 60 km i od Splita 160 km.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski centar Pridolci

  Pridolci, mali skijaški centar smješten je dvanaest kilometara od centra Busovače, na obroncima Vranice, do kojeg vas vodi uska tek dijelom asfaltirana cesta. Staza duga 1.200 metara posjeduje jedan baby lift i sidro. Staza je uvijek odlično pripremljena, organizirana je i škola skijanja te najam opreme.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski centar Kozara

  Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1000 m.n.v., Kozara svojom visinom, prostranstvom i ljepotom dominira ovim dijelom Bosne i Hercegovine. Za sve ljubitelje zimskih sportova na raspolaganju su dvije ski staze, jedna za malo starije i jedna za najmlađe ljubitelje snježnih radosti. Velika ski staza duga je oko 600 m i pokrivena je ski-liftom kapaciteta 900 skijaša na sat.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski lift Karaula

  Ski lift “Karaula” nalazi se svega 800 metara od centra Kladnja. Skijaši na raspolaganju imaju jednu stazu koja je malo zahtjevnija i koriste je iskusniji skijaši. S druge strane, tu su i dijelovi staze koje mogu koristiti rekreativci. Od ove godine posjetitelji mogu koristiti i dodatnu stazu za sankanje.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski centar “Srebrenik” Kneževo

  Ski-centar Kneževo se nalazi na nadmorskoj visini od 1250m i udaljen je 4 km od centra grada Kneževa (bivša opština Skender Vakuf). Staze se sastoje od crvene 800m, plave 950m i dječije staze 300m koje opslužuje ski lift (tanjir) kapaciteta 1600 skijaša/sat kao i dječiji lift. Ski staze su formirane na travnatom terenu.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE 

   

  Ski centar Oštrelj

  Na Oštrelju na 1040m nadmorske visine nalazi se Sportsko-rekreativni centar – skijalište koje je izgrađeno sa pratećim objektima nakon sarajevske olimpijade 1984 godine. Udaljenost ovog skijališta od Drvara je 15 km, a od Bosanskog Petrovca 12 km. Vrh je visok 1330m, a prevoj i naselje se nalaze na 1040m nadmorske visine na planini Klekovača. Ima dvije staze ukupne dužine 1.5 km, sankašku stazu i klizalište, malu 15 – metarsku skakaonicu, sidro i baby lift te ugostiteljski objekt na samom skijalištu.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski centar Blidinje

  Park prirode Blidinje prostire se na 364 km², na prostoru tri općine (Posušje, Tomislavgrad i Jablanica). Ski centar je opremljen sa ski liftom dužine 575 m (četverosjed kapaciteta 1600 osoba, te dječiji lift 560 osoba na sat) na 6 km dugim stazama od čega su dvije lahke a dvije srednje teške staze.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Rujište kod Mostara

  Samo 18 km sjeverno od Mostara, na periferiji planine Prenj nalazi se poznato izletište “Rujište”. Skijaše i bordere posebno raduje zima kada je Rujište u svom najvećem sjaju. Staza raspolaže jednim ski liftom na skromnih 950 metara dužine ali za početnike i one koji ne mogu doći do većih skijaških centara ovo je pravi mali planinski raj koji je svojim posjetiteljima obezbjedio i uslove za noćno skijanje i ski školu. Dužina trim staze je 1 100 metara.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski centar Ponijeri

  Četri su puta od Kaknja prema Ponijerima. Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline Rijeke Ribnice, treći uz malu rijeku preko Jehica  a četvrti, ujedno i najkraći, negdje oko 20 km od Kaknja uz rijeku Zgošću preko Tršća i Paočina. Ski centar se nalazi na oko 1000 metara iznad mora, ima stazu dugu oko 1000 metara. Ski liftovi –  mali i veliki, u pogonu su svaki dan od 10:00 do 16:00 sati.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE 

   

  Ski centar Ranča

  Ski centar Ranča nalazi se na obroncima planine Vlašić i udaljeno je svega 15-km od kraljevskog grada Jajce i svega 20 kilometara od poznatog skijališta Vlašića. Skijaški centar opslužuje 1 SKI lift (vučnica) na 3 skijaške staze koje su opremljene sistemom  umjetnog zasnježenja staza te rasvjetom za noćno skijanje. Najviša kota Ranče je Suvi vrh koji se nalazi na 1463m nadmorske visine.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE 

   

  Ravna planina

  Ski-centar Ravna planina nalazi se u naselju Gornje Pale, na 20 kilometara od Sarajeva i na dva kilometra od centra Pala. U ovom ski centru ima 11 topova a staze se protežu na 7.500 metara. Glavna staza dužine je 1,4 kilometra, zadovoljava svjetske standarde i koristi se za održavanje FIS trka. Skijalište je povezano stazom i za nordijsko skijanje, kao i stazom za motorne sanke, dužinom 12 kilometara.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE

   

  Ski centar Raduša

  Ski centar “Raduša” je najmlađi skijaški centar Srednjobosanskog kantona, veoma kvalitetno opremljen skijaškom infrastrukturom. Ski centar je udaljen 17km od Gornjeg Vakufa-Uskoplja, a 7 km od magistralne ceste prema Prozoru-Rami. Skijaški centar opslužuje 5 ski liftova (dvosjed i vučnice) na 7 ski staza svih kategorija.

  Više informacija o ski centru pročitajte OVDJE