Doživite pravu Tursku s Relax Toursom – mjesta vjekovima netaknuta!

  Doživite pravu Tursku s Relax Toursom – mjesta vjekovima netaknuta!

  Ako želite da vidite i osjetite pravu Tursku, da jedete, uživate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obiđete ovu regiju u kojoj turska kultura vijekovima živi netaknuta.

  Foto: Pixabay

  Istočna Anadolija, jedna od sedam geografskih regija Turske, na zapadu je omeđena Centralnom Anadolijom, Crnomorskom regijom na sjeveru, Jugoistočnom Anadolijom i Irakom na jugu, Iranom, Azerbejdžanom, Armenijom i Gruzijom na istoku.

  Pogled na Siriju

  Istražite Mardin, gradić na brdu sa kojeg se pruža pogled na Siriju, poznat po arapskoj arhitekturi sa žutim prizemnim kućicama, po proizvodnji srebra i zlata od kojeg spretne zanatlije prave nakit na vrlo specifičan način, kao i velikom broju prodavnica sapuna koji se upravo ovdje ručno prave. Otkrijte grad Šanliurfa, lokalnom stanovništvu poznatiji kao Urfa. Stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari, veliki broj manastira i džamija… Uživajte u prijestonici baklave, plantažama pistacija i najvećem muzeju rimskih mozaika na svijetu u Gaziantepu. Nemojte propustiti da obiđete Huran, žute niske kuće u obliku košnice, konji i koze koji šetaju slobodno uskim vijugavim ulicama i žene obučene u beduinsku odjeću bez sumnje će vas vratiti vijekovima unazad do arheološkog nalazišta Gobeklitepe u kojem je pronađen najstariji hram na svijetu na čijim se zidovima i stubovima mogu vidjeti prvi crteži koje je napravio čovjek još prije 140 vijekova. U Istočnoj Anadoliji očekuju vas i asirski/sirijski manastiri iz V vijeka, seldžučke srednjovijekovne medrese, vožnja drevnom rijekom Eufrat i zalazak sunca u čuvenom arheološkom nalazištu na vrhu planine Nemrut… Jedan odlazak u Istočnu Anadoliju, gde se prema legendi o Velikom Potopu, nakon povlačenja vode Nojeva Barka nasukala na planinu Ararat, neće biti dovoljan da obiđete i spoznate sve čari ove regije…

  CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI:

  HOTELI 5*

  CIJENA ZA PRVIH 10 UPLATA

  CIJENA ZA REDOVNE REZERVACIJE

  Minimalno 30 uplata

  1.419 KM

  1.519 KM

  ARANŽMAN UKLJUČUJE:

  Avioprevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Mardin / Gaziantep – Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines)
  Aerodromske takse
  Povratni transfer turističkim autobusom aerodrom – hotel – aerodrom
  Smještaj na bazi 8 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima 5*
  Prevoz turističkim autobusom prema programu (broj sjedišta ovisi o veličini grupe)
  Po dolasku (na Istanbul aerodrom)- vodič na bosanskom jeziku u toku cijelog putovanja
  Troškove organizacije putovanja
  ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:
  Doplata za jednokrevetnu sobu: 229 KM
  Fakultativne izlete
  Doplata za polupansion (večeru): 199 KM za sve dane boravka
  PZO i Lične troškove putnika

  FAKULTATIVNI IZLETI:
  1. Manastir Safrana, Arheološko naselje Dara: 17 €

  2. Mor Gabriel, Midjat, Hasan Keyfi: 21 €

  3. Jezero Golbasi, Muze, rimske vile, Arheološki muzej: 13 €– ulaznice

  4. Haran i Gobeklitebe: 23 €

  5. Nemrut planina: 25 €

  6. Dan Zeugma muzej 10 €

  7. Izlet Eski Halfeti, anticko nalaziste Zeugma 19 € (Cijena za paket fakultativnih izleta iznosi : 120 € po osobi) – SVE CIJENE IZRAŽENE SU PO OSOBI U EUR

  Agencija zadržava pravo izmjene cijene ukoliko se prijavi manji broj putnika od planiranog

  ZA OVO PUTOVANJE VRIJEDE OPĆI UVJETI PUTOVANJA KOMPANIJE RELAX TOURS D.O.O.

  KRATAK PREGLED PUTOVANJA:

  I DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – MARDIN / 22.10.2021.

  Sastanak na aerodromu 2 sata prije leta, podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:10 sati, slijetanje u Istanbul u 12:10 sati, po lokalnom vremenu. Sastanak s lokalnim vodičem i odlazak na domaći terminal, te nastavak leta na liniji TK 2676 u 15:40 sati za Mardin. Dolazak u Mardin u 17:45 sati, sastanak sa lokalnim vodičem, transfer do hotela. Bajkoviti Mardin, gradić smješten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj. Smještaj u hotel, te slobodno vrijeme za induvidualne aktivnosti. Noćenje.

  II DAN / MARDIN / 23.10.2021.

  Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet u posjetu Manastiru šafrana, udaljeno 4 km istocno od Mardina. Manastir je jedan od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj koji datira iz V vijeka i nekadašnje je sjedište Sirijske episkopije. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dari, koju nazivaju i malom Kapadokijom. U njoj ćemo pronaći ostatke akvadukta i ogromne podzemne prostorije sa stubovima, u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Nakon završene posjete, slijedi povratak u Mardin, slobodno vrijeme. U večernjim satima preporučujemo individualnu posjetu Zindžirije medrese iz 14. vijeka, sa čijeg se krova pruža prelijep pogled na Mardin i zalazak sunca. Noćenje u hotelu.

  III DAN / MARDIN – MIDJAT – HASANKEJF – MARDIN / 24.10.2021.

  Nakon doručka, krećemo na fakultativni izlet u Manastir Mor Gabriel, najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz IV vijeka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Nakon obilaska slobodno vrijeme, nakon čega krećemo u 16 km udaljeni Midjat, gdje obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Slobodno vrijeme za ručak i odmor. Nastavak puta ka pastoralnom selu Hasankejf, na obronku brda mesopotamske rijeke Tigar. Povratak u Mardin. Noćenje.

  IV DAN / MARDIN – ŠANLIURFA / 25.10.2021.

  Nakon doručka, polazak autobusa za Šanliurfu, grad koji lezi u dolini Belikha, pritoke Eufrata, na prometnici koja povezuje Anadoliju sa sjevernom Mezopopotamijom. Sanliurfa je udaljena od Mardina oko 180 km. Nakon dolaska i smjestaja u hotel te kratkotrajnog odmora slijedi fakultativni obilazak svetog jezera u Golbaši parku i pećine u kojoj je prema legendi rođen i živio poslanik Ibrahim, kao i dva sjajna novootvorena muzeja: Muzej mozaika rimske vile i Arheološki muzej, u kojem se nalaze artefakti iz obližnjeg, najstarijeg hrama na svijetu. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

  V DAN / ŠANLIURFA – HARAN – GOBEKLITEPE – ŠANLIURFA / 26.10.2021.

  Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet u Haran,udaljen nekih 50 km od Sanliurfe, gde ćemo vidjeti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svijetu, koji potiče iz IX vijeka i obići seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Odlazimo na arheološko nalazište Gobeklitepe, gdje se nalazi najstariji hram ikada podignut na svijetu koji je u julu 2018. uvršten na listu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Slobodno vrijeme za razgledanje i pravljenje fotografija. Povratak u Šanliurfu – slobodno vrijeme za bazar i obilazak tvrđave. Noćenje.

  VI DAN / ŠANLIURFA – ADIYAMAN – NEMRUT – ADIYAMAN / 27.10.2021.

  Slobodan dan za istraživanje Šanliurfe ili vam možemo ponuditi fakultativni odlazak na planinu Nemrut, prolazeci oko 200 km prelijepih i bajkovitih krajolika, ocaravajucih za oko, gde nas očekuje višesatna vožnja i obilasci nakoliko lokaliteta antičkog rimskog i Komagenskog kraljevstva po planini, kao i nezaboravni zalazak sunca na vrhu fantastičnog arheološkog nalazišta Nemrut Dagi koji je pod zaštitom UNESCO-a. Transfer do smještaja u podnožju planine. Noćenje.

  VII DAN / ŠANLIURFA – GAZIANTEP / 28.10.2021.

  Nakon doručka, odjava iz hotela te polazak u Gaziantep, autoputem kraj nepreglednih plantaža pistacija. Po stizanju, prvo svraćamo u fakultativni obilazak velikog Zeugma muzeja – najvećeg muzeja mozaika na svetu. Po završenom obilasku smještaj u sobe. Slobodno popodne za šetnju, razgledanje bazara, ručak, kupovinu suvenira… Gaziantep je turska prijestonica kulinarstva i centar proizvodnje baklave, na listi UNESCO-a kao grad gastronomije. Noćenje.

  VIII DAN / GAZIANTEP – ESKI HALFETI / 29.10.2021.

  Slobodno vrijeme ili fakultativni izlet na Eski Halfeti, udaljenosti na 115 km ovo mjesto nalazi se u gradicu Halfeti na rijeci Eufrat, ocaravajuce mjesto za ljubitelje stare historije i romantike te onih koji su zaljubljenici u neobicne vrste cvijeca i jedino mjesto na svijetu u kojem prema legendi rastu crne ruze. To je ocuvani dio starog grada koji je posluzio i kao kulis za snimanje brojnih turskih serija, neodoljiva priroda i prelijepo mjesto. Takoder planiran je fakultativni izlet na anticko nalaziste Zeugma. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

  IX DAN / GAZIENTEP – ISTANBUL – SARAJEVO / 30.10.2021.

  Doručak u hotelu. Slobodno vrijeme nakon čega slijedi transfer na aerodrom radi leta za Istanbul u 14:55 h na letu TK2223. Slijetanje u Istanbul u 16:40 h. Nastavak leta za Sarajevo u 19:00 h na letu TK1025. Slijetanje u Sarajevo u 19:50 h (sva vremena su lokalna).


  Relax Tours

  Zelenih Beretki 22
  71000 Sarajevo, BiH
  Tel: +387 33 263 330
  Fax: +387 33 263 331

  relaxtours@relaxtours.com
  sales@relaxtours.com