Gdje za 1. vikend u 2018.?

Gdje za 1. vikend u 2018.?

Turistički potencijali BiH ne dobijaju tek tako pohvale sa svih strana. Posebna prednost je što – bez obzira u kojem kutku zemlje da se nalazite – u neposrednoj blizini naići ćete na značajne kulturno-historijske, ili atraktivne prirodne znamenitosti, dok vam ni do popularnijih turističkih sadržaja u većim centrima neće trebati mnogo vremena autom. Hladni dani idealni su također da se sklonite u nekoj od pozorišnih kuća i ogrijete svoj duh inspirativnom predstavom, ili u kinu, prepuštajući se novim filmskim ostvarenjima.

 

U ovom trenutku aktuelni su sljedeći sadržaji i odredišta:

PLANINE

Bjelašnica i njene staze privlače porodice i različite profile skijaša. No, koliko je važna zaljubljenicima u zimske sportove, toliko je podjednako cijene gosti koji žele samo vrijeme provoditi u dugim šetnjama na planinskom zraku. Iz Sarajeva za Bjelašnicu vikendom saobraća autobus Centrotrans Eurolinesa.          Cjenovnik ski karata možete pogledati OVDJE

Trebević nije samo planina koja nosi reputaciju pluća Sarajeva, nego i jedno od omiljenih izletišta stanovnika bh. glavnog grada. Poslije šetnje predah možete potražiti u nekom od restorana, a nezamislivo je otići na Trebević a ne posjetiti popularni zabavni park Sunnyland.

Na Jahorini snijega i zabave ima na pretek. Čak i oni koji ne skijaju poželjet će se vratiti već sljedeći dan. Otvoren je i novi ski poligon kod hotela Bistrica. Ovaj turističko rekreativni sadržaj namijenjen je svim uzrastima, a posebno mlađoj populaciji. Može se koristiti za ski poligon kao i za sankanje na gumama po plastičnoj podlozi namijenjenoj za tu vrstu aktivnosti. Dužina tubing staze je oko 70 m.

Cijene ski karata možete pogledati OVDJE

Banjalučani najradije odlaze na Kozaru i Kupres. Još prije početka zimske sezone Kupres se našao u fokusu pažnje zbog otvaranja Snow parka, koji je zimske radosti uspio učiniti uzbudljivijim. U ponudi su skijalište, baby staza, mala staza, staza za snow tubing, ludi tobogan, klizalište kao i poseban zimski grad.

KLIZANJE

Početkom nove godine otpočela je i sezona klizanja u sarajevskoj Zetri (termine i cijene možete pogledati OVDJE),  a nešto prije toga otpočela je sezona klizanja i u tuzlanskoj Pannonici. Kako su oba klizališta natkrivena, čari klizanja odolijevaju svim vremenskim prilikama.

U velikoj zelenoj oazi, na Vilsonovom šetalištu, hladne dane čini sadržajnijim i Ledena čarolija koja traje do 27. januara. Ukoliko vrijeme nije naklonjeno klizanju, uživajte s djecom u Food Corneru, Čarobnoj kućici, a tu je i DJ Stage.

Na Sarajevo Holiday Marketu zima je u Sarajevu definitivno ljepša. Tradicionalni praznični događaj, sa sadržajem za sve generacije, nudi mogućnost besplatnog klizanja tokom januara, ako su mu vremenski uslovi naklonjeni, te također zanimljive koncerte, nastupe DJ-eva kao i nagradne igre.

POZORIŠNE I KINO PREDSTAVE

Za vikend pred nama u Narodnom pozorištu nema predstava, ali bacite pogled na predstave koje će biti izvedene u toku sedmice. Važno je napomenuti da Narodno pozorište Sarajevo ljubiteljima teatra nudi priliku da po promotivnoj cijeni od 10 KM kupe ulaznice za predstave koje će biti izvedene u januaru.

U sarajevskom Cinema Cityju tokom vikenda možete pogledati film Čudo. To je topla i dirljiva priča puna ljudskosti i nade rađena po bestselleru New York Timesa. Za one koji već nisu pogledali preporučujemo i Jumanji: dobrodošli u džunglu 3D, te filmove Smanjivanje, u kojem igraju Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau…, film Velika igra, u kojem su uloge ostvarili Jessica Chastain, Idris Elba, Kevin Costner…, te film Ukleta kuća, u kojem su zaigrali, između ostalih, George MacKay, Anya Taylor-Joy i Charlie Heaton.

U Narodnom pozorištu Republike Srpske u Banjoj Luci tokom januara igraju se sljedeće predstave: Usamljeni Zapad, Žiranti, Odumiranje međeda, Švajcarska, Ljubavni život Marka Molera

SHOPPING AVANTURA

Umjesto online, žensku igricu Shopping Fever zaigrajte uživo u nekom od velikih tržnih centara širom BiH, dok još traju neodoljivi praznični popusti.

RESTORAN

Odlučite li da vikend ne provodite u kuhinji predlažemo vam restoran „Žara iz duvara“. U ovom restoranu, gdje posljednja riječ u nazivu označava zid kojim je opasano imanje, a iz kojeg često raste žara simbolizujući neuništivu snagu prirode, dominira domaća kuhinja, koja postaje sve više zanemarena zbog ubraznog stila življenja. Jelovnik uključuje razne kombinacije sa ili od žare, kao što su: čorba od žare s prosom, pesto od žare koji se koristi na ravijolima od žare i mladog sira, uštipci sa žarom, te mnoga druga jela kao I  slatko od žare I ukusni domaći napitci od raznolikog voća i ljekovitih biljki poput kunice, majčine dušice i mažurana.

Na kraju, pogledajte vremensku prognozu OVDJE kako biste znali da li krenuti negdje u prirodu, ostati kod kuće, ili, ipak, vrijeme provesti u nekom zanimljivom zatvorenom objektu. Kako god, sami ili u društvu, zaboravite na posao, pustite muziku i uživajte.

“Music always sounds better on Friday.”

Lou Brutus