HVAR – Dalmatinske kuće

HVAR – Dalmatinske kuće

Život u Dalmaciji odvijao se u skladu (jednako kao i danas) sa materijalnim mogućnostima obitelji u društvu, te su se tako gradile i kamene kuće koje su postale svojevrstan simbol ovog kraja. Kolika im je važnost vidi se u turističkom segmentu, gdje su primjerice u Splitu, na šetalištu uz more bile postavljene male dalmatinske kuće koje podsjećaju na građevine tipične za to podneblje.

Živjelo se skromno, ali uistinu i lijepo, što se vidi naviše po nostalgiji. Uz svaku glavnu kamenu kući postojala je jedna manja, koja je u pravilu služila kao sušara ili ostava za sve one domaće i domaćinske stvari. Svaka ovakva kuća sastoji se od prizemlja, 1 ili 2 sprata, imala je ognjište, u pravilu odignuto od tla, a oko ognjišta drvene grede na kojim se sjedilo, zastrte ćilimom.

Kuće su građene od kamena, najčešće u centru starog grada ili sela, ali u pravilu u blizini mora. Debljina zidova takvih starih kamenih kuća je oko 60-70cm, što vas efikasno štiti od ljetnih vrućina, a zimi od povremenih hladnoća – bez ikakve dodatne izolacije. Posebno koristan dio kuće bio je podrum, u kome su se držale životne namirnice, a iznad podruma obično je građena kuhinja, a pored kuhinje jedna ili dvije sobe za spavanje. Kod ovakvih kuća, krov se nije pravio od slame nego od kamenih ploča, koje nisu prokišnjavale za vrijeme nevremena.

Danas su dalmatinske kamene kuće prava turistička atrakcija, i osim osnovnog materijala od kojeg su pravljenje gotovo sve ostalo da je izmjenjeno. Dodalo se luksuza, prilagodilo današnjem načinu života ali na takav način koji ipak zadržava običaje ovog kraja. Ove kuće krase predivni vrtovi sa ružičnjakom, tarase sa pogledima na more i brojne druge opuštjuće stvari. Cijene iznajmljivanja kreću se od 30 eura pa više.

 

Elvira Leka, Furaj.ba

Fotografija: Katarina Cvikl