Nacionalni praznik Austrije, 26. oktobar

  Nacionalni praznik Austrije, 26. oktobar

  Dvadeset šestog oktobra Austrija slavi svoj Nacionalni praznik.

  Foto: Stadt Wien

  Zbog pandemije COVID-19 neće biti tradicionalnog prijema u Ambasadi Austrije u BiH, ali će ovaj praznik biti obilježen kroz sljedeće kulturne, protokolarne i kulinarske aktivnosti, uključujući i pozdravnu riječ ambasadorice dr. Ulrike Hartmann:

  Putem ovog linka možete pogledati video sa sljedećim programom u povodu Nacionalnog praznika:

  • Johann Strauss II – „Na lijepom plavom Dunavu“, u izvedbi Ariane Piknjač (flauta) i Lejle Klepo-Hadžić (klavir)
  • Pozdravne riječi ambasadorice dr. Ulrike Hartmann
  • W.A. Mozart – Rondo za flautu i klavir u d-duru K. 184 (Piknjač / Klepo-Hadžić)
  • Himna Bosne i Hercegovine, te himna Republike Austrije (Piknjač / Klepo-Hadžić)
  • Ceremonija spuštanja zastave ispred zgrade Austrijske ambasade u Sarajevu od strane pripadnika austrijskog kontingenta u EUFOR-u.

  Već od 22. oktobra će se svakog utorka i četvrtka objavljivati epizode videoserijala „Odrazi u ogledalu“ koje možete pogledati putem ovog linka.

  Videosnimci tematiziraju vidljive svjedoke zajedničke prošlosti Austrije i Bosne i Hercegovine. Arhitekta Boris Trapara govori o nastanku poznatih građevina u Sarajevu, a historičarka Tamara Scheer o poznatim lokacijama u Beču.

  Od 23. do 30. oktobra putem linka možete pogledati film „Austrija: odozgo i odozdo“. Film u režiji Josepha Vilsmaiera prikazuje Austriju u prelijepim kadrovima, sa emotivnom muzičkom podlogom alpskih tonova Huberta von Goiserna.

  U subotu, 24. oktobra u 14:40 sati (repriza 26.10.2020. u 14.15 sati) BHT1 prikazuje kulinarsku emisiju „BH Gastro kutak“ u kojoj ambasadorica Hartmann zajedno sa poznatim kuharom Vladimirom Vojnovićem priprema austrijske specijalitete. Moderator emisije je Kemal Čebo.

  U ponedjeljak, 26. oktobra od 18.30 do 21.30 sati će sarajevska Vijećnica biti osvijetljena u bojama austrijske zastave.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  ČINJENICE O AUSTRIJI KOJE MOŽDA NISTE ZNALI

  BEČ – GRAD MUZEJ

  TOP 10 SKIJALIŠTA U AUSTRIJI

  TIROL – SVJETOVI KRISTALA, LEDENJAKA I ROMANTIKE

  BAD ISCHL – OMILJENO MJESTO EVROPSKE ARISTOKRACIJE