Pogledajte kako će izgledati Planinarski dom na Skakavcu

  Pogledajte kako će izgledati Planinarski dom na Skakavcu

  Prošle sedmice je u sarajevskoj Općini Centar održana prezentacija idejnog rješenja Planinarskog doma na Skakavcu.

  Foto: Općina Centar

  Objekat koji će biti izgrađen na lokalitetu Uževice neposredno do granice sa zaštićenim područjem vodopada Skakavac, će imati podrum, prizemlje i potkrovlje. U podrumu je planiran smještaj pomoćnih prostorija te ostave, dok u prizemlju ovog objekta je planiran restoran i terase sa pogledom na grad. U potkrovlju ovog objekta će biti smještene sobe za planinare.

  Foto: Općina Centar

  Naredni korak ka realizaciji je izrada idejnog projekta na osnovu kojeg će nadležna općinska služba izdati urbanističku saglasnost. Prije izdavanja dozvole za građenje, što je zadnji korak prije početka radova na izgradnji, biće potrebno riješiti imovinsko-pravne odnose te uraditi glavni projekat.

  Kako je navedeno u prezentovanom idejnom rješenju Planinarski dom Skakavac je osmišljen u visokoj arhitektonskoj klasi, te kao ekološka kuća biće sagrađena od drvenih materijala. Arhitektonski oblik proizašao iz primjerenog koncepta „slobodna ptica u planinskom letu“, što se može doživjeti pogledom na glavnu južnu fasadu ovog objekta, u arhitektonskoj ekspresiji izlomljenih drvenih kosih krovišta, što podjeća na tradicionalne bosanske kuće sa kosim krovovima. Objekat će sa sjeverne strane biti urezan u kosinu brdskog terena sa potpornim zidom kao zaštitom. Ovim rješenjem se inicira i plansko ostvarenje dodatnog vidikovca sa malim platoom i klupama za odmor koji bi bio smješten u neposrednoj blizini Planinarskog doma na Skakavcu.

  Foto: Općina Centar

  Podsjećamo, u aprilu ove godine počela je rekonstrukcija puta prema Skakavcu, jednom od najljepših sarajevskih izletišta.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  VODOPAD SKAKAVAC