Putovanje Egejskom regijom s Relax Toursom: Bodrum-Pamukale-Efes-Kušadasi-Izmir-Bursa-Istanbul

  Putovanje Egejskom regijom s Relax Toursom: Bodrum-Pamukale-Efes-Kušadasi-Izmir-Bursa-Istanbul

  Iskoristite jedinstvenu priliku i s Relax Toursom ,,zaplovite,,  Egejskom regijom. Ovo putovanje prilika je da saznate o gradovima Turske i njihovim znamenitostima, kao i da doživite avanturu i ugođaj za pamćenje.

  1. DAN / 20.09. / SARAJEVO-ISTANBUL- BODRUM

  Sastanak putnika 90 min.prije leta. Let za Istanbul, iz Sarajeva predviđen je u 9:10 na liniji TK1022. Slijetanje u Istanbul predviđeno je u 12:00 po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Bodrum predviđen je u 13:45 ( TK2514). Po dolasku u Bodrum u 15:05 slijedi transfer do hotela. Prijava i smještaj u hotelu. Slobodne-individualne aktivnosti do večere u hotelu. Noćenje

  2. DAN / 21.09. / BODRUM – KOS – BODRUM (fakultativno)

  Doručak. Predlažemo fakultativni odlazak na grčko ostrvo Kos, brodom, udaljenom cca 7km od Bodruma. Kos, grad s 2 luke, centar je turizma, kulturnog i zabanog života ostrva, prepun je divnih parkova i visokih palmi Kos koji je dio grupacije ostrva južni sporadi u Egejskom moru obećava dobro vrijeme tokom cijele sezone, pa je uz Rodos i Krit ostrvo na kojem izuzetno rijetko padne kap kiše. Ostrvo bicikala, kako još nazivaju Kos obzirom na odlično uređene biciklističke staze, u antičko doba bilo je centar učenosti i lječilište. Danas je razvijena turistička destinacija gdje se možete odlično odmoriti, zabaviti i uživati. Povratak u hotel. Slobodno do večere u hotelu. Noćenje.

  3. DAN / 22.09. / BODRUM-PAMUKKALE

  Doručak. Nakon doručka slijedi odjava iz hotela i polazak prema Pamukalama. Pamukkale, ili prevedeno s  turskog jezika dvorac od pamuka, sastoje se od niza bijelih plitkih terasastih bazena koji se jedan iznad drugog, omeđeni stalaktitima spuštaju s padine, a ispunjava ih mineralna voda nadzemaljske plave boje. Vodeno remek djelo prirode kreirali su potresi koji su česti u ovom dijelu svijeta. Zbog potresa je topla voda puna kalcij karbonata došla na površinu zemlje i ispunila terase oblikujući prekrasne bazene čarobne plave boje. Na vrhu ovog bijelog dvorca još je u II vijeku prije Krista izgrađen antički grad Hierapolis, kojeg će grupa posjetiti. U njemu se nalaze ostaci raznih starorimskih građevina i spomenika, kao i lječilišnog kompleksa. 1988. godine  Hierapolis i Pamukkale došli su pod zaštitu UNESCO-a….Nakon obilaska slijedi dolazak i prijava u hotel. Slobodno vrijeme do večere. Noćenje.

  4. DAN /23.09. / PAMUKKALE-EFES-KUŠADASI

  Doručak. Nakon doručka i odjave iz hotela slijedi polazak prema antičkom gradu  Efesu, top turistička atrakcija u Turskoj, čak se i jedno od sedam svjetskih čuda antike, Artemidin hram, nalazi ovdje. Hram je bio dugačak 125 metara a širok 60 metara, dakle veličine fudbalskog igrališta. Efes je danas jedan od najvećih muzeja na otvorenom u Turskoj. Nakon obilaska nastavljamo dalje sa putovanjem prema Kušadasiju jednom od popularnijih ljetovalište na turskoj obali Egejskog mora. Prijava u hotel. Slobodno vrijeme do večere. Noćenje.

  5. DAN / 24.09. / KUŠADASI-ŠIRINDŽE -IZMIR

  Doručak i odjava iz hotela. Na putu za Izmir posjetit ćemo selo Širindže ( tur. Sirince) Širindže se nalazi u brdima, 20 km sjeverno od Kušadasija. Turističkog mjesto na obali, Širindže važi za najčuvenije etno-selo ovog dijela Turske. Nakon kraćeg razgledanja slijedi slobodno vrijeme do polaska prema Izmiru (metropoli na obalama Egejskog mora, na zapadu Turske). Po dolasku slijedi prijava u hotel. Slobodno vrijeme do večere. Noćenje.

  6. DAN / 25.09. / IZMIR loko

  Doručak nakon čega slijedi obilazak najinteresantnijih dijelova Izmira. Izmirski zaliv dijeli grad na stari i novi dio. Zapadni dio grada je pravi europski, stanovništvo je obučeno evropski, sve je čisto i blistavo. Drugi, istočni dio, pravi je orijentalni, a na ulicama se pored savremenih automobila mogu vidjeti i konjske zaprege, fijakeri i silni minareti. Po dolasku slijedi obilazak grada kao i najznačajnije arheološkog nalazište Izmira – helenističke, a potom i rimske AGORE (grčki: αγορά), što se može prevesti kao pijaca, trg, otvoreni prostor okupljanja i mjesto odvijanja trgovačkih, građanskih, društvenih i vjerskih aktivnosti…Nakon obilaska, ostavljamo Vam slobodno vrijeme do povratka u hotel. Večera. Noćenje.

  7. DAN / 26.09. / IZMIR-BURSA

  Doručak i odjava iz hotela. Polazak prema Bursi,u regiji Marmara, po broju stanovnika četvrti je grad u Turskoj i u rangu je najindustrijaliziranih turskih gradova. Također, slovi kao jako kulturno središte, a zbog mnogih parkova i vrtova unutar urbanog područja, kao i zbog guste šume koja okružuje grad, danas je poznat i kao “Zelena Bursa”. Po dolasku slijedi panoramski obilazak do dolaska u hotel. Prijava u hotel. Slobodne-individualne aktivnosti do večere. Noćenje u hotelu.

  8. DAN /27.09./ BURSA – IZNIK  – BURSA (fakultativno)

  Doručak. PredIažemo fakultativni izlet u grad Iznik. Na istočnoj obali Jezera Iznik (İznik) starog naziva – Askalion, petog po veličini u Turskoj, nalazi se mjestašce istog naziva. U gradiću koji broji oko 15 000 stanovnika udaljenom od glavnih puteva, nekada veliki grčki, rimski, a kasnije i krišćanski centar – Nikeja (Nicaea) još uvijek u sebi čuva ostatke prohujalih vremena. Ono po čemu je gradić najpoznatiji u Turskoj, jesu čuvene (u početku plavo-bijele) pločice iz Iznika, ručno rađene i bojene, čija je proizvodnja ovdje u kontinuitetu trajala nekoliko stotina godina i doživjela procvat u XVI i XVII vijeku, u vrijeme najvećeg uspona Osmanlijskog carstva. Gotovo da ne postoji značajna građevina u Istanbulu – tadašnjoj prijestolnici carstva, u kojoj makar dio unutrašnjosti nije dekorisan pločicama iz Iznika.– Palata Topkapi (Topkapi Sarayı) u Istanbulu, kompletno je opremljena pločicama iz Iznika. Slobodno vrijeme do polaska natrag u Bursu. Dolazak u hotel. Slobodno do večere. Noćenie.

  9. DAN / 28.09. / BURSA-ISTANBUL-SARAJEVO

  Doručak, nakon čega slijedi odjava iz hotela i polazak prema Istanbulu. Po dolasku, a prije nego grupa krene prema Aerodromu, predlažemo fakulativno krstarenje Bosforom . U dogovoru sa grupom polaz prema Aerodromu na chek inn na let za Sarajevo Let za Sarajevo iz Istanbula  predviđen je u19:20 ( lokalno vrijeme)  na liniji TK1025.Slijetanje u Sarajevo predviđeno je u 20:15 .

  U CIJENU UKLJUČENO:

  • prevoz avionom + autobusima na navedenim relacijama
  • smeštaj u hotelima 4* i 3* na bazi polupansion usluge u  1/2 sobi
  • troškovi organizacije putovanja

  CIJENU NIJE UKLJUČENO:

  • aerodromske taxe u iznosu 155 Eur
  • ulaznica za Pamukkale, Efes, muzej Agore u Izmiru
  • kuća Sv.Marije 45 Eur po osobi – obavezna uplata pri rezervaciji

   

  RELAX TOURS

  033/263-330

  033/270-060

  Više informacija možete pronaći OVDJE.

  Zato što jedan članak članak nije dovoljan…

  ISTANBULSKI MOSTOVI