Radovi na restauraciji Starog grada Dubrovnika kod Ilijaša pri kraju

  Radovi na restauraciji Starog grada Dubrovnika kod Ilijaša pri kraju

  Radovi na restauraciji i konzervaciji južnog perimetralnog zida Starobosanskog grada Dubrovnika kod Ilijaša dijelom su završeni.

  Foto: Facebook stranica Srednjovjekovni grad Dubrovnik u Bosni

  Početkom septembra izvršen je tehnički prijem završnih radova, grad je već dobio svoje obrise, ali radovi nisu još gotovi. Investitor radova je Općina Ilijaš, Federalno ministarstvo za sport i kulturu, Kantonalno ministarstvo za prostorno uređenje i Grad Dubrovnik iz Republike Hrvatske sa simboličnim prilogom. Nadzor je vršio Federalni zavod za zaštitu spomenika, a arheološko istraživanje je proveo Institut za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu pod rukovodstvom profesora Adnana Busuladžića i Edina Bujaka.

  Foto: Facebook stranica Srednjovjekovni grad Dubrovnik u Bosni

  Podsjećamo, Stari grad Dubrovnik nadomak Ilijaša jedan je od nekada najvećih srednjovjekovnih gradova u Bosni i Hercegovini.


  Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša – podignut uz odobrenje Kulina bana | Furaj.ba

  Nadomak Ilijaša, u dubokoj šumi i na strmom, uskom i krševitom izdanku brda Huma, iznad Sastavaka, smjestio se jedan od nekada najvećih srednjovjekovnih gradova u Bosni i Hercegovini – Stari grad Dubrovnik. U gradu koji je smješten iznad ušća potoka Zenika u rijeku Misoču, u srednjem vijeku odvijao se intenzivan život i dugo godina je bio u procvatu.