Sarajevski fotograf predstavlja Lukomir na velikoj izložbi u Japanu

  Sarajevski fotograf predstavlja Lukomir na velikoj izložbi u Japanu

  Nakon što je prošle godine uoči Svjetskog dana turizma Lukomir dobio svoju poštansku markicu, ove godine glas o njemu pročuo se cijelim svijetom.

  Lukomir; Foto: Sead Šašivarević

  Najprije, ugledni britanski i svjetski poznati magazin za putovanja i turizam Travel Weekly objavio je tekst “Zašto je Bosna i Hercegovina najuzbudljivija destinacija na svijetu?”.

  Na naslovnoj strani teksta našla se fotografija djevojke Sabine u narodnoj nošnji u selu Lukomir na Bjelašnici.

  Fotografija je to poznatog sarajevskog fotografa Seada Šašivarevića koja se našla i na naslovnici magazina Furaj.ba nastala tokom prošlogodišnje škole fotografije, koja se pored toga našla i u američkom istraživačkom i edukativnom centru za Narode i kulturno naslijeđe” (Folklife and Cultural Heritage) pri Smithsonian-ovom institutu.

  Kao šlag na tortu, Šašivarevićeve fotografije Lukomira uskoro će se naći na izložbi u Japanu.

  Lukomir će biti predstavljen 17. septembra u japanskom gradu Kyotou na “Kyotographie” izložbi 10-10-10, 10 država sa 10 fotografija od 10 fotografa.

  Velika je to čast kako za Šašivarevića koji je odabran u tako uzak krug fotografa, tako i za Bosnu i Hercegovinu i Lukomir koji su dobili priliku da se predstave među 10 država.

  Podsjećamo, Šašivarević je jedan od najvećih ambasadora ovog najvišeg sela u BiH. U Lukomiru organizira Škole fotografije, a njegova fotografija ovog sela našla se na poštanskoj markici BH Pošte.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  SEAD ŠAŠIVAREVIĆ: FOTOGRAFIJAMA ISPISUJE BAJKE

  LUKOMIR: NAJVIŠE I NAJIZOLIRANIJE SELO U BIH

  LUKOMIR DOBIO HIMNU: IMA JEDNA BAJKA KOJA TRAJE

  SELO LUKOMIR NA POŠTANSKOJ MARKICI BH POŠTE

  TRAVEL WEEKLY: ZAŠTO JE BOSNA I HERCEGOVINA NAJUZBUDLJIVIJA DESTINACIJA NA SVIJETU?