Sarajevski muzeji otvorili svoja vrata

  Sarajevski muzeji otvorili svoja vrata

  Na Međunarodni dan muzeja koji se obilježava 18. maja svake godine, sarajevski muzeji ponovo su otvorili svoja vrata koja su bila zatvorena dva mjeseca zbog pandemije korona virusa.

  Među prvima je svoja vrata otvorio Historijski muzej čiji su zaposlenici za vrijeme pandemije svakodnevno pripremali muzej za posjetioce: pripremali nove priče i čistili muzejski vanjski i unutrašnji prostor sa željom da posjetiocima omoguće sigurno muzejsko iskustvo.

  Ovo je prvi Međunarodni dan muzeja u posljednjih nekoliko godina koji neće obilježiti cjelodnevnim programom, aktivnostima koje se smjenjuju iz sata u sat. Međutim, vrata muzeja će vam biti otvorena od 10 sati do ponoći. Iza zatvorenih muzejskih vrata je izložba Zagrljaji umjetnika Safeta Zeca, ali i brojne druge izložbe:
  – stalna postavka Opkoljeno Sarajevo,
  – 15 godina Jima Marshalla,
  – Otvoreni depo,
  – Polet žena,
  – izložba Mi, izbjeglice.

  Ovako izgleda muzejski bonton za vrijeme trajanja pandemije – ne zaboravite, mjere zaštite su i dalje na snazi!

  I Muzej optičkih iluzija otvorio je svoja vrata danas. Tokom mjeseca ramazana radno vrijeme je svaki dan od 10 do 20 sati.

  Zbog pandemije COVID-19 virusa, u Muzeju su poduzeli sve neophodne mjere sigurnosti. Svi posjetioci i zaposlenici dužni su nositi zaštitne maske. Broj posjetitelja u jednom satu ograničen je na 30. Prije otvorenja sve prostorije Muzeja bit će dezinficirane i temeljno očišćene radi sigurnosti zaposlenika i posjetilaca.

  Važna napomena: zbog ograničenog broja posjetilaca u prostorijama, preporučujemo vam da unaprijed rezervišete i najavite posjetu na broj (+387)33/878-000.

  Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine bi trebao svoja vrata otvoriti u utorak, 19. maja.