Visoke Tatre – planinski lanac koji se prostire duž granice Slovačke s...

Visoke Tatre – planinski lanac koji se prostire duž granice Slovačke s Poljskom

Za sve ljubitelje zime i zimskih sportova, donosimo priču o Visokim Tatrama i mnogobrojnim atrakcijama koje vas tamo čekaju.

a

Visoke Tatre, planinski lanac koji se prostire duž granice Slovačke sa Poljskom, poznat je po fantastičnim terenima za zimske sportove. Preko 50 ski liftova pokrivaju 60 km uređenih staza. Najveća skijališta su Štrbské Pleso, Starý Smokovec i Tatranská Lomnica u Slovačkoj i Zakopane u Poljskoj. Na Visokim Tatrama smješten je i prvi evropski prekogranični nacionalni park, koji je dom mnogobrojnih endemskih životinjskih i biljnih vrsta.

Štrbské Pleso

strbske_pleso

Ovo skijalište nudi 9 kilometara skijaških staza čija se zahtjevnost kreće od lake do srednje teške. Skijalište nudi raznovrsne mogućnosti za iznajmlivanje opreme i obuku. Posjetioci skijališta uživat će u izvanrednoj usluzi i dobro održavanim skijalištima. U sastavu skijališta posjetiocima su dostupni i tereni za cross-country. Posebnu atrakciju predstavlja noćno sankanje, a za ljubitelje adrenalinskih vratolomija u sastavu ovog kompleksa dostupan je i park zimskih sportova.

Starý Smokovec

mapa_stary_smokovec

Jedinstvena ljepota prirode, odlični zabavni sadržaji, prekrasan pogled na obronke i padine Tatri, kao i izvanredna usluga samo su neki od razloga koji Vas mogu opredijeliti za ovu zimsku oazu za odmor i rekreaciju. Ako Vi ili Vaša djeca želite naučiti skijati, ovo skijalište pravi je izbor za Vas. Profesionalni tim instruktora skijanja nudi časove i za početnike bez ikakvog prethodnog iskustva. Iz odmarališta Starý Smokovec možete započeti i pješački obilazak ovog planinskog kraja i vidjeti prekrasne zaleđene vodopade.

 

Tatranská Lomnica

zaklopane

Posebno omiljen među skijašima je planinski prevoj Lomnické sedlo. Ako želite uživati u skijanju strmim i zahtjevnim stazama, ovo je pravo mjesto za Vas. Najspretnijin skijašima, ovo skijalište nudi posebnu poslasticu: ovaj atraktivni planinski prevoj smješten je na nadmorskoj visini od 2.190 m, sa vertikalnim padom od 1.300 m, snijegom koji se zadržava po pet mjeseci godišnje, te savremenim ski liftovima i uspinjačama. Uz moderan sistem za izradu vještačkog snijega, idealan zimski odmor je zagarantovan.

Pogled sa drugog po visini planinskog vrha Slovačke doslovno oduzima dah: do vrha Lomnický štít dolazi se uspinjačom. Uz sve što smo već naveli, ovo skijaško odmaralište nudi i više od 6 km manje zahtjevnih staza idealnih za porodice s djecom. Prethodne zimske sezone ovo odmaralište uvelo je i niz noviteta, među kojima izdvajamo uspinjaču za 15 osoba, te 2 km novih staza te je i kapacitet ovog odmarališta uvećan je za 20%.

 

Poljske Tatre – Odmaralište Zakopané

Zakopané je “glavni grad” Poljskih Tatri. Ovo zimsko odmaralište sveta je planina za sve ljubitelje skijanja. To je ujedno i poljski grad smješten na najvišoj nadmorskoj visini. Uz vodene i termalne parkove, ovo odmaralište turistima nudi i mnogobrojne druge mogućnosti za odmor i rekreaciju.