Amir Kurtagić, od mašinskog inžinjera do slikara “Krovova Sarajeva”

  Amir Kurtagić, od mašinskog inžinjera do slikara “Krovova Sarajeva”

  U Galeriji ‘Preporod’ u Sarajevu postavljena je izložba slika ‘Krovovi Sarajeva’ autora Amira Kurtagića, nastalih u periodu između 2018. i 2019. godine.

  Izložba je inspirirana jedinstvenim kulturno-historijskim naslijeđem grada, a kroz 24 slike ispričana je ‘jedna malo drugačija priča Sarajeva’.

  Autor priča da je talent za slikanje otkrio u osnovnoj školi, nastavio ali potom i zanemario u srednjoj školi. Potom se počeo baviti autobilizmom što je, kako je kazao, njegova druga ljubav. Zaposlen je u Minhenu u firmi BMW, u oblasti inženjerstva, bavi se razvojem arhitekture novih vozila i novom tehnologijom

  -‘Krovovi Sarajeva’ inspirirani su ovim gradom kojeg mnogo volim. Ne vide se s ulice, a naša arhitektura ima mnogo toga reći o krovovima. To sam htio prenijeti – kazao je. Ističe da je broj slika  na toj izložbi namjenski odabran i simbolizira godine koje je proveo u Sarajevu ‘svaka slika, za po jednu godinu’.

  Amir Kurtagić (1988.) rođen u Vlasenici, osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Sudjelovao je na likovnim takmičenjima, osvojio nagrade  na kantonalnom i državnom nivou. Najradije slike stvara tehnikom ulje na platnu, a stil je moderni realizam. Motivi njegovih slika su raznovrsni (mrtva priroda, građevine, pejzaž, portret….)

  Izložba ‘Krovovi Sarajeva’ autora Amira Kurtagića bit će postavljena do 23. augusta, u Galeriji Preporod u Sarajevu.