Čokoladno putovanje, Pariz

Čokoladno putovanje, Pariz

Da je čokolada mnogo više od same poslastice najbolje govori trend čokoladnih putovanja. Naime, u pitanju su turističke ture na kojima se obilaze isključivo muzeji, prodavnice i fabrike najrazličitijih tipova čokolade. 

Čokolada je u glavnom gradu Francuske izrazito poznata i poštovana. Bilo da je u pitanju chaud a l’ancienne – topljena čokolada koja se dodaje u mlijeko, ili pak bogata crna čokolada iz Debauve et Gallais, za koju se smatra da je najbolja francuska tamna čokolada.

Parižani ne konzumiraju čokoladu – oni slave – i ne postoje dva mjesta koja prodaju istu. Svaki dućan ima svoj stil, a vi samo morate znati šta želite.

 Chocolah je jedna od najekskluzivnijih čokoladnih turneje u Parizu samo za male grupe ili privatne ture do najboljih čokoladarnica, trgovina i fabrika, za cijenu 100 eura po osobi (minimum 2 osobe).

Obilazak traje oko 2 sata, što daje dovoljno vremena da se upoznate sa procesom izrade čokolade, ručnu izradu, da obiđete zanatske radnje i prvenstveno da probate čokoladu na svakom od tih mjesta.

2006676

Nekoliko malih trikova za bolji užitak u konzumiranju čokolade

– Čokolada je najukusnija kada se konzumira na prazan želudac. Idealna temperatura za konzumiranje čokolade je između 18 i 20 °C. Nikada ne pohranjujte čokoladu u hladnjak – to će uzrokovati razdvajanje kakaa i stvaranje bijelih mjehurića

– Idealna temperatura za čuvanje čokolade je 10-15°C.

– Ukoliko kušate nekoliko različitih vrsta čokolade, uvijek započnite s onom koja ima najmanje kakaa, to je najčešće mliječna čokolada (izuzev bijele čokolade koja uopće ne sadrži kakao)

– Kada jedete tamnu čokoladu, pustite da vam se nekoliko sekundi topi u ustima te otpusti svoje prve okuse i arome. Zatim je nekoliko puta lagano prožvačite kako bi se otpustila sekundarna aroma. Potom pustite da još malo u ustima. Na ovaj način ćete osjetiti čitav spektar okusa koji nudi dobra čokolada.

– Ukoliko se na površini čokolade stvorio bijelo – sivi pokrov, zbog neadekvatnog skladištenja, to znači da je čokolada izgubila na kvaliteti, okusu i teksturi, stoga izbjegavajte takvu čokoladu ako ste istinski ljubitelj ove namirnice

 

Pripremila Elvira Leka, Furaj.ba