Destinacije u Bosni i Hercegovini koje su vas oduševile prošlog ljeta

  Destinacije u Bosni i Hercegovini koje su vas oduševile prošlog ljeta

  Pandemija koronavirusa, zatvorene granice i ograničena putovanja imale su bar jednu pozitivnu stvar prošle godine – mnogi Bosanci i Hercegovci upoznali su neke nestvarne, gotovo skrivene destinacije u našoj prelijepoj zemlji tokom svojih godišnjih odmora ili vikend putovanja.

  Bunski kanali; Foto: Dženad Džino

  Pitali smo naše pratioce koje su ih destinacije oduševile u BiH prošlog ljeta i evo šta su nam rekli:

  1. Bunski kanali
  Foto: Dron.ba/Printscreen

  Jedna od najvećih atrakcija na rijeci Neretvi su Bunski kanali – uski kanal kojim protječe Neretva, gdje se preko sedrene barijere u nju ulijeva njena lijeva pritoka Buna. Pravi prirodni zagrljaj stijena, vode i zelenila, različit u svako doba godine. Najljepši je ipak ljeti, zbog količine vode i zbog toga što se tada može vidjeti kako se cijela Neretva ulijeva u uski kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara, koji je na ovom području nastajao stotinama godina. Bunski kanali nalaze se kod Bune, južno od Mostara uz magistralnu cestu M-17 Mostar – Čapljina.

  2. Divič (Zvornik)

  Jezero Divič u istoimenom selu kod Zvornika

  U zvorničkom naselju Divič pravi je mali raj na rijeci Drini – na istoimenom jezeru. Jezero je napravljeno 1955. godine na izlasku iz čuvenog drinskog kanjona. Bogato je ribom, pa je drago ribolovcima, a na njemu se tokom ljeta uživa i u plivanju, kao i u sportovima na vodi poput skijanja, veslanja i vožnje čamcima. Neposredno do čarobnog zelenog jezera, u nestvarnom prirodnom okruženju, se nalaze stadion i teren za odbojku na pijesku, kao i manje dječije igralište.

  3. Preodac ili Momčilova kula kod Bosanskog Grahova

  Ostaci Momčilove tvrđave, Foto: Mapio.net

  U selu Preodac kod Bosanskog Grahova smještena je srednjovjekovna kula, poznata i kao Momčilova tvrđava. O nekadašnjem starom gradu nema mnogo pisanih dokumenata, a lokalno stanovništvo grad veže za legende o Crnoj kraljici, odnosno kraljici Jeleni za koju se priča da nikada nije skinula crninu. Mnogi smatraju da je mjesto ukleto i rijetko ga posjećuju, a pretpostavlja se da je riječ o utvrdi koja je sagrađena za vrijeme kralja Tvrtka.

  4. Vodopadi Ilomske

  Veliki i Mali vodopad Ilomske, Foto: Wikipedia

  Vodopadi Ilomske, zaštićen prirodni pejzaž, nalaze se gotovo u divljini, odnosno u kanjonu na podvlašićkoj visoravni, udaljeni oko 2 kilometra od ušća ove rijeke u Ugar, u uskom kanjonu između gotovo okomitih Korićanskih stijena i sêla Márići i Đénići. Tu su Veliki i Mali vodopad, kao i nekoliko slapova u gornjem i srednjem toku rijeke. Sve više privlače pažnju planinara, turista i ribolovaca, a okomita stijena sa koje rijeka pada pogodna je i za alpinističke poduhvate. Pored vodapada, u gornjem i srednjem toku Ilomske nalaze se i dva slapa: jedan ispod pitoke Manatovac, koji je preusmjeren za vodosnabdijevanje Skender Vakufa, dok je Sinjac (ispod zaseoka Nikodinovići, sela Petrovo polje) omiljeno kupalište lokalne mladeži tokom ljeta.

  5. Orlovačko jezero

  Zelengora; Foto: Muamer Drugovac

  Među brojnim jezerima na pitoresknoj Zelengori najpopularnije je Orlovačko zbog čudesnih kadrova i tajanstvene ljepote. Do jezera se može doći iz dva pravca: iz Kalinovika preko sela Jelašca i preko Čemernog prijevora. “Gorske oči” Zelengore, glacijalno Orlovačko jezero, nalazi se u podnožju jedina dva vrha na ovoj planini sa preko 2.000 metara nadmorske visine – Bregoč 2014 mnv i Kozije strane 2013 mnv, koje su 4 kilometra udaljena od jezera, a jedan od drugog su udaljeni samo kilometar. Jezero se, poput planine Zelengora, nalazi u sklopu Nacionalnog parka Sutjeska.

  6. Rijeka Sana

  Sana je čista rijeka, mirna i osvježavajuća, pa su mnogi ovog ljeta, kao i prethodnih spas od vrućina potražili u njenim bistrim vodama. Izuzetno je bogata ribom, stoga je vole i svi oni koji se bave ribolovom. Obgrljena je očaravajućim prirodnim ljepotama, sa mnogo uređenih plaža na kojima su i sportski tereni, a pogodna je i za splavarenje, kajakarenje i druge sportove na vodi.

  7. Pješčane piramide kod Foče

  Sudeći prema društvenim mrežama i riječima naših pratioca, mnogi su ove godine išli put Foče. A na samo devet kilometara od ovog grada na Drini, u mjestu Pirin Do, pohodili su jedinstveni prirodni fenomen – pješčane piramide, tzv. Bosanski Colorado. Pješčane piramide nastajale su dugi niz godina erozijom tla i pod uticajem agresivne sprege mrazeva, ljetnih vrućina, kiša i jakih vjetrova. Izbrazdani pješčani stubovi uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost na ovim prostorima. Proces erozije traje i danas, te suprotno očekivanjima, one ne nestaju već rastu. Za sada dosežu visinu do 20 m. 

  8. Trebižat

  Hercegovačke vreline najbolje gase hladne vode rijeke Trebižat, u šta su se mnogi uvjerili ovog ljeta. Vodopad Kravica već dugo je jedna od omiljenih ljetnih destinacija u BiH, kako Bosanaca i Hercegovaca tako i turista, a ove godine mnogi su se u ove krajeve uputili zbog kanu safarija i vodopada Koćuše, za koje su mnogi prvi put čuli tek ove godine. I oni koji su već znali ove krajeve, i oni koji su ih prvi put posjetili, već sada znaju da će se na Trebižat uvijek iznova vraćati – u proljeće po zrake sunce, ljeti na kupanje ili u jesen i zimu za uživanje u spektakularnim prirodnim prizorima.

  9. Vodopad Blihin skok kod Sanskog Mosta

  Blihin skok

  U nedirnutom krajoliku na putu Sanski Most-Lušci Palanka, između sela Gornji Kamengrad i Fajtovci, na rijeci Blihi koja se ulijeva u Sanu nalazi se čuveni vodopad “Blihin skok”, udaljen svega 14 kilometara od Sanskog Mosta. Do puta koji vodi do vodopada se dolazi brzo, a do samog vodopada se mora pješačiti oko 15 minuta, ali vrijedi svakog koraka jer ćete vidjeti vodu koja pada s visine od više od pedeset metara niz grbavu stijenu i koja naprosto oduzima dah.

  10. Trebinje

  Za Trebinje mnogi kažu da je kao slika, samo da je potrebno uramiti. Najjužniji gradić Bosne i Hercegovine leži u podnožju krškog diva Leotera u dolini rijeke Trebišnjice. Grad je to sa velikim brojem nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine i čak 20 mostova preko rijeke Trebišnjice. Najljepši pogled na grad pruža se sa platoa brda Crkvina na kojem se nalazi crkva Blagoveštenja u kojoj je sahranjen najpoznatiji Trebinjac – pjesnik Jovan Dučić. U Trebinju se nalazi i veliki broj manastira, nekoliko džamija – i ne zna se koji je od tih objekata ljepši. Među najsunčanijim je gradovima naše domovine – sa čak 260 sunčanih dana u godini, a ovdje smo vam naveli samo 10 razloga zbog kojih biste ga trebali posjetiti!

  11. Prokoško jezero

  Iako nije nepoznato, Prokoško jezero se uvijek otkriva iznova, a mnogi i prvi put. Svako ko vidi gorske oči planine Vranice nadomak Fojnice ne može se načuditi ovoj ljepoti. Ovo glacijalno jezero udaljeno 22 kilometra od zlatonosnog grada svojevrsni je park prirode. S nadmorskom visinom od 1635 metara, dužinom od 426 metara, širinom 191,3 metra, maksimalnom dubinom od 13 metara, već dugi niz godina zbog svog idiličnog položaja i obilježja slovi za važnu turističku destinaciju, a nezaobilazno je bilo mnogima i ove godine u sezoni godišnjih odmora.

  12. Jajce

  Kraljevski grad Jajce bila je jedna od omiljenih destinacija na kojoj su građani BiH ove godine odlučili provesti uzbudljivo ljeto. Grad na obalama Vrbasa i Plive zasigurno je jedan od najljepših gradova u našoj zemlji, nekadašnji kraljevski grad, muzej pod vedrim nebom, grad s 29 nacionalnih spomenika i jedini grad na svijetu koji u svom strogom centru ima veličanstveni vodopad visok 21 metar.

  13. Sarajevo, uvijek i iznova
  Sarajevo – evropski Jerusalem; Foto: Kemal Bećirević
  I baš kako nam je neko napisao: Sarajevo, uvijek i iznova. Svaki put se uvjerimo koliko je glavni grad Bosne i Hercegovine čudesan, prelijep, poseban. Kada god se odlučite da ga posjetite uvjerit ćete se zašto ga zovu “evropskim Jerusalemom”. A kako je smješten u kotlini koju okružuju olimpijske planine Bjelašnica, Igman, Jahorina i Trebević do kojeg se može doći i žičarom, koja je jedna od najvećih atrakcija grada, a tu su i Treskavica i Ozren, uvidjet ćete da se Sarajevo nalazi na idealnom mjestu, veoma blizu izletišta, čistog zraka, a prepun kulturno-historijskog bogatstva.
  S. Hodžić, Furaj.ba