Državljani BiH za ulazak u C. Goru i Sloveniju trebaju test na...

  Državljani BiH za ulazak u C. Goru i Sloveniju trebaju test na COVID-19

  Bh. državljani koji putuju u Crnu Goru od danas ne mogu ući bez obaveznog PCR testa na COVID-19 akreditovane labaratorije iz Bosne i Hercegovine star maksimalno 48 sati, kao i u Sloveniju, gdje je obavezan negativan test ili 14-dnevni karantin.

  Montenegro, Budva, old town top view

  Ulazak u Crnu Goru tokom važenja ove mjere neće biti moguć preko graničnih prijelaza Hum i Metaljka. Granični prijelaz Deleušta – Vraćenovići je od ranije zatvoren zbog radova. Da bi obavili ovaj test, bh. državljani koji ne mogu odgoditi putovanje za komercijalni test morat će izdvojiti oko 200 KM. Testiranje se vrši u tri bh. grada – Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci.

  Kada su u pitanju mjere za ulazak u Sloveniju, one se odnose na sve građane BiH,bez obzira na državljanstvo, kao i Slovence koji su boravili u BiH a žele nazad u Sloveniju. Test na COVID-19 mora obavezno biti obavljen u nekoj od članica EU-a. Ne vrijedi više ni pravilo za one koji su u Sloveniju mogli ući bez karantene i epidemiološke potvrde ako se radilo o vlasniku nekretnine ili plovila u Sloveniji, a rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje se sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

  S druge strane, Bosna i Hercegovina je otvorila granice prema Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj. Putnici iz drugi zemalja u BiH mogu ući zbog poslovnih obaveza, ali pod uslovom da posjeduju poziv pravne osobe iz naše zemlje i potvrdu o negativnom testu na koronavirus, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska. Podsjećamo na to i da bh. državljani koji se vraćaju u matičnu zemlju od 21. maja ne idu u samoizolaciju.