Glamurozna Haadova modna revija: “Huma-tradicija moga kraja”

  Glamurozna Haadova modna revija: “Huma-tradicija moga kraja”

  Modna revija pod nazivom “Huma-tradicija moga kraja” bh. modnog dizajnera Adnana Hajrulahovića Haada održana je sinoć u Sarajevskoj vijećnici.

  “Haad” je predstavio više od 50 modela a kao materijal korišteni su svila, pamuk, materijali izatkani na starinskom razboju, kao i prefinjena čipka rađena na razboju, te je po tome ova modna revija jedinstvena ne samo u Sarajevu, BiH, nego i svijetu.

  Revija je imala i historijsku konotaciju, kako podsjeća Hajrulahović, jer Huma je unuka sultana Bajazida II i unuka Stjepana Kosače. Huma je žena koja je rođenjem spojila istok i zapad, Evropu i Aziju i svojim rođenjem dala patrijarhalni stav istoka i modernu žensku prefinjenost zapada.

  Huma je moja inspiracija, a ja sam kroz njen lik htio da izbaštinim priču o tkanim materijalima, tkaljama u BiH, o heklanju, keranju, vezu, filigranu kao vezu, o svom bogatstvu koje daju vrijednos BiH i da napravim kolekciju koja bi iz te tradicije izvukla nešto što je današnjoj estetici bilo prihvatljivo, izjavio je Haad za medije.

   

  “Smatram da smo bogati onoliko koliko imamo jučer. Mislim da se odričemo mnogih bitnih stvari iz te tradicije samo zato što postaje popularno nešto drugo. Ideja je bila da napravim reviju koja ima historijsku konotaciju. Huma je unuka Sultana Bajezita Drugog i unuka Stjepana Kosače. Ona je kćerka koja je rođenjem spojila Istok i Zapad, Evropu i Aziju. Huma je moja inspiracija, a ja sam želio da kroz lik Hume prikažem priču o tkanim materijalima, tkačama u Bosni, heklanju, keranju, vezu i tim finim stvarima koje nam daju vrijednost”, kazao je Haad.

  Modele su nosile manekenke modne agnecije Džejle Glavović „Scuderia“.

  Reviju je od samog osnivanja ideje podržao i Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

  Portal Furaj.ba bio je medijski sponzor revije.