Grad koji izaziva strahopoštovanje

  Grad koji izaziva strahopoštovanje

  Lauren Juliff, putopisac iz Londona, posjetila je nedavno Sarajevo i, kako kaže, odmah se zaljubila u glavni grad Bosne i Hercegovine. Na svojoj stranici napisala je reportažu u kojoj o Sarajevu govori u superlativu.

  Lauren piše da nije znala šta očekivati od posjete Sarajevu te da je bila malo prestrašena jer je o glavnom gradu BiH, osim opsade početkom \’90-ih, znala vrlo malo. 

  “Stigla sam iscrpljena. Noćni voz iz Zagreba nije imao vagon za spavanje. Osim toga, dvije Bosanke s kojima sam sjedila su čitavu noć glasno čavrljale pa sam jedva čekala da dođemo na odredište i što prije pronađemo hostel kako bih se naspavala. Po dolasku smo sjeli u tramvaj, ali zbog jutarnje izmaglice u Sarajevu, plašila sam se da li ćemo uopće vidjeti gdje trebamo izaći. Nekako smo uspjeli pogoditi i izašli smo u samom srcu starog dijela grada. Miris kafe, cigareta i kebaba ispunjavao je zrak dok se s minareta obližnje džamije čuo poziv na molitvu. Unatoč nespavanju, preplavilo me je strahopoštovanje prema Sarajevu. Imala sam osjećaj da sam u nekom drugom svijetu i odmah sam se zaljubila”, piše Lauren. 

  Sljedeća tri dana je, kaže, spoznala koliko je Sarajevo važno. “To je bez sumnje mjesto koje definira i oblikuje ljudsku povijest 20. stoljeća. Toliko strašnih stvari se u proteklih 100 godina desilo u Bosni i Hercegovini i Sarajevu. Od raspada carstava do razornih ratova, uspona komunizma i nacionalizma i njihove propasti”, stoji u tekstu Juliff. 

  Podsjeća da je ubistvo austrougarskog prestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegove žene Sofije 28. juna 1914. pokrenulo niz događaja koji su kulminirali Prvim svjetskim ratom. 

  “Danas Sarajevo može ponuditi puno više od metaka i bombardovanja i toliko je stvari koje ćete voljeti u ovom gradu. Njegovo bogatstvo ogleda se u relgijskim različitostima. Džamije, sinagoge te pravoslavne i katoličke crkve su na samo nekoliko minuta udaljenosti”, piše Lauren. 

  “Lutajući uskim, kamenom popločanim ulicama u starom dijelu grada, naići ćete na desetke malih kafića koji služe jaku bosansku kafu, Sarajevsko pivo i, na moje oduševljenje, jabukovaču. Međutim, ovo je vjerovatno prvi put u mom životu da sam požalila što ne pijem kafu. Iako sam poželjela sjesti sa loncem punim kafe, fildžanom, šećernim kockama i uživati u rahatluku, znala sam da to ne bih podnijela, jer je bosanska kafa jedna od najbogatijih i najjačih na koje sam naišla”, dodaje Britanka i savjetuje turistima da obavezno probaju ćevape. 

  Podsjećajući na ratne strahote početkom \’90-ih, čiji tragovi su još uvijek vidljivi na svakom koraku, Britanka kaže da je nemoguće neprimijetiti koliko Sarajevo ima grobalja. “Hodali smo u tišini među bijelim nadgrobnim pločama šehidskog mezarja na Kovačima i čitali natpise. To su ljudi naših godina. Poput većine grobalja, i sarajevska uspijevaju biti lijepa i mračna u isto vrijeme”, piše Lauren.

  Juliff je do sada obišla 37 zemalja na četiri kontinenta, a nakon posjete Sarajevu svrstala ga je na listu pet najpoželjnijih gradova u Evropi.
  Klix.ba