Legendarnom skijašu Juri Franku priznanje “Počasni građanin Grada Sarajeva”

  Legendarnom skijašu Juri Franku priznanje “Počasni građanin Grada Sarajeva”

  U Sarajevu se oduvijek zna: Volimo Jureka više od bureka! Legendarni slovenski skijaš koji je na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine osvojio srebrenu medalju u veleslalomu i učinio naciju ponosnom, nakon 36 godina dobit će najveće gradsko priznanje Grada Sarajeva “Počasni građanin”.

  Odluka je donesena na 42. sjednici Gradskoj vijeća Grada Sarajeva održanoj u sarajevskoj Vijećnici.

  Svi oni koji se sjećaju Olimpijade nikada neće moći zaboraviti 14. februar te 1984. godine. Mladi Slovenac Jure Franko koji je na svečanom otvaranju ponosno nosio trobojku sa petokrakom u sredini, tog dana je osvojio prvu zimsku olimpijsku medalju za Jugoslaviju. Franko je u veleslalomu na Bjelašnici zauzeo drugo mjesto iza Švicarca Maksa Julena. Medalja se proslavila širom Sarajeva! Sutra navečer je plato ispred Skenderije, gdje su dodjeljivane medalje bio tijesan da primi sve one koji su željeli vidjeti taj historijski trenutak, gdje su sa sobom donijeli i čuveni transparent: “Volimo Jureka više od bureka”.

  U Sarajevu se na još jedan poseban način čuva sjećanje na ovog legendarnog skijaša. Naime, njegov sunarodnjak Juvan otvorio je na Trebeviću planinarski dom s njegovim imenom.


  VOLIMO JUREKA VIŠE OD BUREKA | Furaj.ba

  Tog 8. februara 1984. godine, na stadionu Koševo u 15,44 jugoslovenska klizačica Sanda Dubravčić je, kao posljednji nosilac baklje, upalila olimpijski plamen i najveći planetarni sportski događaj je počeo. Otvorene su 14. Zimske olimpijske igre, a Sarajevo je ušlo u istoriju.


  Također, na sjednici je usvojena Odluka da se priznanje “Ključ Grada Sarajeva“ dodijeli Princu Albertu II od Monaka. Ključ Grada, Njegovom Presvijetlom Visočanstvu Princu Albertu II od Monaka se, između ostalog, dodjeljuje za promociju, podršku i unapređenje sporta, sportskih aktivnosti Grada i BiH na međunarodnom planu. Dodjela priznanja “Ključ Grada Sarajeva” je kruna i najbolji način da se Sarajevo, kao glavni grad BiH, simbolično oduži Princu Albertu II za nesebičnu pomoć, zalaganje za razvoj i očuvanju civilizacijskih vrijednosti i očuvanje i promociju mira.

  Princ Albert II od Monaka trebao bi posjetiti Sarajevo, kako je ranije najavljeno, 8. oktobra, te prisustvovati svečanom otvaranju obnovljenog Olimpijskog muzeja u Sarajevu.