NP Una će dobit žičaru od Kulen-Vakufa do srednjovjekovne Ostrovice

  NP Una će dobit žičaru od Kulen-Vakufa do srednjovjekovne Ostrovice

  Unsko-sanski kanton uskoro bi trebao dobiti žičaru koja će se nalaziti u sklopu JP Nacionalni park “Una”, a povezivat će Kulen-Vakuf sa srednjovjekovnim gradom Ostrovica.

  Srednjovjekovni grad Ostrovica; Foto: Wikipedia

  Izgradnja žičare na ovom lokalitetu značajno bi doprinijela razvoju turizma i promociji kulturno-historijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

  Javni poziv za izradu idejnog projekta za izgradnju žičare u Nacionalnom park “Una” objavljen je 1. aprila na stranici Agencije za javne nabavke BiH, s naznačenim rokom za prijem ponuda za učešće do 28. aprila 2021. godine.

  Izgradnja žičare u planu je već nekoliko godina, ali zbog nedostatka novca nije mogla biti realizirana. S obzirom na nedostatak sredstava planirana je sanacija postojećih puteva. Međutim, na kraju je zaključeno da je izgradnja žičare u sklopu Nacionalnog parka “Una” najbolje rješenje.

  “JP Nacionalni Park Una d.o.o. Bihać je sagledalo sve prikupljene parametre, te pregledalo imovinsko-pravne odnose u programu rješavanja problema vezanih uz urbanu obnovu povezivanje i poboljšanje učinkovitosti i kvalitete usluga turističke ponude na ovom području, te se odlučila na moderan i učinkovit način povezati ova dva vrijedna lokaliteta”, navodi se u tenderskoj dokumentaciji, piše Akta.

  Prema dokumentaciji kabine mogu imati najrazličitije oblike zavisno o potrebama, pravokutni, kvadratni ili čak zaobljeni na vrhu. Nakon izrade idejnog projekta pristupit će se izradi glavnog projekta.

  Nacionalni park “Una” jedan je od četiri parka u našoj zemlji. Obuhvata područje kanjonskog dijela gornjeg toka rijeke Une uzvodno od Lohova, zatim područje kanjonskog dijela donjeg toka rijeke Unac od njenog ušća u Unu uzvodno do Drvarskog polja, te međuprostor između ove dvije rijeke. Park “Una” je jedinstveno prirodno okruženje, oaza mira i idealno mjesto za ljubitelje prirode.

  Stari grad Ostrovica se nalazi iznad lijeve obale rijeke Une, pored naselja Kulen Vakuf. Izgrađen je na prahistorijskoj gradini iz doba Ilira, od koje su mjestimično sačuvani ostaci zaštitnog bedema. Srednjovjekovni grad izgrađen je u 15. stoljeću, i nalazio se u župi Lapac. Pripadao je raznim feudalnim porodicama (Karlovići, Frankopani…). Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila ga je za nacionalni spomenik BiH.


  Njegovo veličanstvo, Nacionalni park “Una”