Od ovog ljeta besplatan roaming na moru u Crnoj Gori i Albaniji

  Od ovog ljeta besplatan roaming na moru u Crnoj Gori i Albaniji

  Roming će od 1. jula na Zapadnom Balkanu biti potpuno besplatan zahvaljujući regionalnoj saradnji, a sljedeći korak je snižavanje ovih cijena i sa EU, izjavila je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Odluka se odnosi na zemlje Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Albanija).

  Bregu je navela da će se uvođenjem besplatnog rominga u regionu, te snižavanjem ovih cijena sa EU, doprinijeti razvoju zajedničkog tržišta.

  Bregu smatra da bi zajedničko regionalno tržište regionu moglo donijeti dodatni rast BDP-a od 6,7 posto, što je prijeko potrebno, naročito sada kad svima predstoji oporavak.

  Međutim, istakla je ona, kooperativne politike se neće desiti ako ne postoji domaća podrška i ukoliko se ne posveti ispunjavanju obećanog, saopćeno je iz RCC-a.

  “Na Zapadnom Balkanu registrovano je 1,4 miliona nezaposlenih, od čega je 760.000 žena, a 173.000 mladih ljudi. U regionu je zaposleno milion muškaraca više nego žena. Slobodno putovanje za sve građane samo s ličnom kartom, ali ne isključivo zbog turizma, nego i da bi se lakše studiralo, radilo i poslovalo u regiji, bez posebnih prepreka za strance”, navela je Bregu.

  Prema njenim riječima, potrebni su konkretni rezultati na samitu u Berlinu ove godine.

  “Ne želimo da naši kamioni koji prevoze lijekove, hranu ili drugu robu gube dragocjeno vrijeme i novac čekajući na našim ili granicama EU”, izjavila je Bregu.

  Ona je istakla da je krajnje vrijeme da se uvede regionalni mehanizam za zdravlje, navodeći da je do sada gotovo 1,4 miliona ljudi u regionu imalo COVID 19, zbog čega je nužno da svaka ekonomija preduzme neophodne korake da bi zajedno prešli dug put ka boljem regionu.