Online rezervisanje avio karata

  Online rezervisanje avio karata

  U eri interneta i platnih kartica, mnogi od nas već su navikli da mnoge stvari koje se tiču svakodnevice mogu, ili u nekim slučajevima – moraju da plate putem interneta. U neke od njih spadaju i aviokarte za niskobudžetne aviokompanije.

  shutterstock_53601694U regionu Balkana, posluje nekolio aviokompanija i postoji nekoliko aerodroma sa kojih možete jeftinije stići do mnogih evropskih destinacija. Prije toga, morate kupiti karte. Mnogi od nas koji se sa on-line kupovinom susreću po prvi put, ponekad ne umiju da se snađu u šumi obavještenja na svakoj od stranica određene low-cost kompanije.

  Na početnoj stranici bilo koje aviokompanije, obično u lijevom uglu stoji tabela u kojoj treba popuniti odakle (sa kog aerodroma) krećete, a ispod toga grad i ime aerodroma u koji putujete. U tabeli još postoji i kalendar na koji možete kliknuti kako bi izabrali datum polaska, kao i povratka (ukoliko vam je potrebna povratna karta), a ispod toga i broj osoba koji putuje, sa njihovim godinama. Kod niskobudžetnih kompanija, starost putnika obično je podijeljena na tri kategorije: Adults (odrasli), Children (djeca: 2 – 12, vrlo rijetko čak do 18 god) i Infats (bebe: do 2 godine starosti).

  shutterstock_37098913

  Kada popunite prvu stranicu, rezervacioni sistem će vas odvesti na narednu. Na njoj ćete videti više opcija za izabranu destinaciju – za letove istog dana, ali i one par dana prije i poslije vašeg datuma, najčešće sa upisanom osnovnom cijenom leta. Kada izaberete onu koja vam odgovara, u uglu će biti prikazana ukupna cijena vašeg leta koja najčešće obuhvata još i ručni prtljag (dobro pogledajte na svakoj od web stranica određene low-cost kompanije, koje su tačne dozvoljene dimenzije ručnog prtljaga).

  Ne nekoj od narednih stranica, moraćete da popunite vaše podatke (iz ličnih dokumenata), a zatim i da izaberete da li osim ručnog, želite da imate dodatni prtljag koji se u svakoj niskobudžetnoj aviokompaniji dodatno naplaćuje. Wizz Air, na primer ima fiksne cijene za svoje letove, gdje cijena prtljaga u jednom smjeru iznosi oko 20 eura, dok prosječno nešto jeftiniji Ryanair ima tri opcije za cijenu prtljaga, od kojih je ona srednja za oko 50 % skuplja od WizzAir-ove ponude.

  Osim opcije za dodatni prtljag, na istoj stranici postoje i dodatne usluge koje možete, a ne morate platiti, kao što su: dodatno putno osiguranje, opcija naknade u slučaju otkazivanja leta, prevoz sa aerodrome – do grada, itd. Neke od aviokompanija na kraju će cijeni dodati lokalnu taksu (za WizzAir: oko 10 – 15 eura).

  Posljednji korak prilikom rezervacije predstavlja plaćanje. U postojeće tabele morate ukucati neophodne podatke iz platne kartice, i kada potvrdite transakciju, sačekati minut, dva kako bi vam na prethodno datu e-mail adresu stigla potvrda o tome da ste let kupili. Ovu potvrdu, zajedno sa šifrom, obavezno odštampajte na printeru. Najčešće nedelju dana prije zakazanog leta, ponovo ćete otvoriti web stranice aviokompanije i ukucati dobijenu šifru, kako bi potvrdili rezervaciju sjedišta u avionu. Isto to ćete uraditi u slučaju da imate povratnu kartu – do 7 dana prije povratka, na dostupnom kompjuteru sa šifrom ćete izvršiti rezervaciju. Rezervaciju sjedišta možete izvršiti i na samom aerodromu, ali onda prilikom kupovine karata to morate i naznačiti.

   

  Ivana Dukčević, Furaj.ba