Prvi Pecka Outdoor Festival – Festival za cijelu porodicu

  Prvi Pecka Outdoor Festival – Festival za cijelu porodicu

  Prvi Pecka Outdoor Festival bit će održan od 25. do 27. maja u jednom od najljepših dijelova Krajine, selu Pecka u opštini Mrkonjić Grad. Bogat festivalski program podijeljen je u dva dijela. Prvi i drugi dan Festivala, petak 25. i subota 26. maj, rezervisani su za Cross country Maraton – Pecka XCM, dok se u nedjelju 27. maja održava Dan za aktivnu porodicu. Zeleni market i Bike Fair, sajam biciklističke opreme, održavaće se tokom sva tri festivalska dana.

  Cross country Maraton – Pecka XCM je jedna od samo tri trke u MTB – brdskom biciklizmu u BiH, koja je bodovana od strane Međunarodne biciklističke unije (UCI).

  U petak 25. maja održava se probna trka sa popratnim muzičkim programom, dok se glavna utrka održava u subotu 26. maja, od 12:00 časova. Na ovom važnom sportskom događaju takmičit će se MTB biciklisti iz čitave regije u pokušaju sa osvoje UCI bodove, te se tako približe ispunjavanju norme za Ljetne olimpijske igre, koje se 2020. dešavaju u Tokiju.

  Na trci će pored profesionalnih biciklista moći učestvovati i biciklisti – rekreativci, koji će voziti znatno kraću dionicu.

  Najuspješnije bicikliste pored UCI bodova očekuju i značajne novčane nagrade, a prijave na učešće u trci potrebno je izvršiti putem web stranice www.peckaoutdoor.com.

  Drugi dio Pecka Outdoor Festivala pruža priliku čitavim porodicama da provedu kvalitetno vrijeme u prirodi.

  Naime, Dan za aktivnu porodicu namijenjen je svima koji žele da sebi i svojim bližnjima priušte cjelodnevni boravak u prirodi, uz učešće u raznovrsnim sportsko-rekreativnim aktivnostima, ali i onima koji samo žele da u društvu svojih najmilijih provedu ugodan proljetni dan na pikniku u očaravajućem prirodnom okruženju.

  Posjetioci će tog dana moći izabrati neku od aktivnosti, kao štu su: vožnja biciklima do izvora rijeke Plive u Šipovu, šetnja do izvora rijeke Sane, penjanje na penjalištu Pecka, učešće u obuci preživljavanja u prirodi koju će držati instruktori čuvene Bear Grylls Akademije.

  Tokom sva tri festivalska dana djelovat će i Pecka Zeleni market, koji će ponuditi pregršt kvalitetnih domaćih proizvoda i suvenira iz ovog dijela Krajine, kao i Bike fair, koji donosi brojne novitete za one koji žive biciklizam.

  Festivalski dani će biti ispunjeni nastupima odličnih banjalučkih muzičara, pa je Pecka Outdoor Festival zapravo idealna prilika da se provede čitav vikend u prirodi.

  Zainteresovani za tu opciju, smještaj mogu rezervisati preko stranice peckaoutdoor.com

  Pecka Outdoor Festival podržala je Vlada Švicarske kroz projekat MarketMakers, a cilj ovog događaja je popularizacija boravka na otvorenom i aktivnog odmora, kao i promocija prirodnih ljepota prekrasnog područja Pecke.