Prvomajski izleti u BiH

Međunarodni praznik rada, 1. maj, tradicionalno se obilježava također u Bosni i Hercegovini. Ljudima koji ga odluče provesti u druženju s prijateljima nudi se pregršt atraktivnih mjesta za izlete, a mi vam izdvajamo neka od njih.

Foto: Depositphotos

Zašto Sarajevo?

“Sarajevo, glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, posjeduje autentičnost iz snova. Smješten je u podnožju planina i leži na rijeci Miljacki. Preplavljen je prelijepim džamijama, crkvama i historijskom arhitekturom, kao i lokalnim prodavnicama koje prave i prodaju veliki broj proizvoda. Ono što čini ovaj grad unikatnim je evidentna prošlost koja ostaje. Rupe na zgradama svjedoče gdje su padale granate, a postoje i brojni spomenici koji su podignuti nakon što je rat uništio obje strane”, objavio je list Huffington Post, koji je Sarajevo uvrstio na drugo mjesto među najljepšim svjetskim gradovima.

Mostar vole svi

Foto: Furaj.ba

Mostar je nezaobilazna turistička destinacija, ali i jedno od omiljenih mjesta za jednodnevni izlet Bosanaca i Hercegovaca. Iako nije uvijek lako naći mjesto za sjedenje, svako teži da bude bliži okosnici Starog grada, Starom mostu, koji se prema nebu uzdiže u obliku kamene duge omeđene kulama s obje obale – Tare s istočne, te Halebije sa zapadne strane. Kafa s pogledom na Neretvu uz hercegovačku poslasticu smokvaru vrijedi mnogo, ali toliko vas koštati neće.

Sljedeća stanica: Blagaj

Tekija u Blagaju
Depositphotos -Female tourist photographing with digital tablet house on Buna spring in Blagaj village in Bosnia and Herzegovina

Kada se kaže Blagaj, s pravom je prva asocijacija mistična Derviška tekija, jedna od glavnih turističkih atrakcija BiH. Sagrađena u 16. vijeku s pogledom na Vrelo Bune, gdje voda izbija ispod 200 metara okomite litice na čijem se vrhu nalazi ruševina starog grada nekadašenjeg hercegovačkog vladara Herceg Stjepana, u svojoj avliji nudi mir i odmor uz prigodne napitke.

Spuštamo se još južnije – do Počitelja

Foto: Furaj.ba

Ako ste ga posjetili makar jednom, shvatili ste da Počitelj zbog svevremenske dimenzije nije moguće dijeliti na njegovo sada i njegovo nekada. To je gledanje u našu prošlost, mentalitet, kulturnu baštinu, kao i naše trajanje. U gradu ima nekoliko restorana, no naša je preporuka da svratite kod Mustafe Alagića Mute, s čije se terase pruža prekrasan pogled na Neretvu.

Tu je i Stolac

Foto: Furaj.ba

Putovanje kroz Hercegovinu dovest će vas do gradića nastalog na obalama rijeke Bregave, Stoca. Kada se spomene njegovo ime, past će vam na pamet mnoge stvari, ali zasigurno najprije historija, kultura i mediteranska klima, tri odlike koje su ga oduvijek činile jednim od najprivlačnijih mjesta za posjetiti u našoj zemlji.

Neum, više od mora

Foto: Fotobaza

Putovanje kroz Hercegovinu završavamo s Neumom. Iako na njegov spomen pomislimo na more, on je mnogo više od toga. Zahvaljujući dostatnim količinama vode i blagoj mediteranskoj klimi, ovim područjem, kojeg je prijašnji čovjek uvidjevši sigurno prebivalište u krškim špiljama, nastanio još u staro kameno doba, paleolitiku, dominira zelenilo s bogatom florom i faunom. Ovdje nalazimo prahistorijska naselja, gradine, grobne  humke – tumule iz bronzanog i željeznog doba, tragove antičkog doba, srednjovjekovne crkve i sela, te mnoge nekropole stećaka.

Grad muzej – Jajce

Foto: Depositphotos

Spominje se kao jedini grad na svijetu koji se može pohvaliti činjenicom da u samom centru ima svoj vodopad. I sve izgleda zaista tako kao da priroda nije nimalo štedjela na svojim darovim u ovom kraljevskom gradu, pa se vodopad visok 21 metar obrušava u rijeku Vrbas. Ponos Jajca nije samo njegov vodopad, ovaj muzej pod vedrim nebom ima više od 22 nacionalna spomenika, od kojih je 10 nulte kategorije, tu su i plivska jezera, udaljena svega par kilometara od centra, a pažnju privlače i vodenice na Plivi, izgrađene između Velikog i Malog jezera.

Foto: Furaj.ba

Bihać i njegova Una

Teško je govoriti o Bihaću a da se ne spomene nacionalni park koji nosi ime po rijeci Uni prostirući se uglavnom na području općine ovog grada. Osim bajkovitog prirodnog krajolika i zanimljive kulturne baštine, prostranstva NP “Una” predstavljaju odlično mjesto za planinarenje, šetnju kao i vožnju biciklom. Na ovom području Krajine možete posjetiti Milančev buk i Štrbački buk, diviti se Martinbrodskim slapovima, zaviriti u utvrde i sakralne objekte.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content