Stari most u plavoj boji povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

  Stari most u plavoj boji povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu

  Stari most u Mostaru večeras je osvjetljen plavom bojom čime se grad na Neretvi priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

  Foto: Vijesti.ba

  Događaj je dio akcije “Light It Up Blue”, a kako je najavljeno, pored mostarskog Starog mosta, plavom bojom večeras će biti osvjetljeni i Plivski vodopad u Jajcu, tvrđava Kastel u Banja Luci, te Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu.

  Foto: Avaz.ba

  Predsjednica Udruženja roditelja i djece s posebnim potrebama ”Vedri osmijeh” Mostar Danijela Kegelj istakla je važnost podizanja svijesti o autizmu te izrazila zadovoljstvo što se Mostar i ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

  – Jako je važno da podignemo glas i skrenemo pažnju da je taj spektar plave boje nešto što je i nama lijepo i dragocjeno i što treba živjeti svaki, a ne samo ovaj jedan dan u godini – kazala je Kegelj.

  Svakog 2. aprila u svijetu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kojim se skreće pažnja na djecu s poremećajem autizma kojima je neophodna podrška kako u oblasti odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, tako i briga cijelog društva.

  (Vijesti.ba / Furaj.ba)