“Zagrljaji” u gradu na Savi: Izložba maestra Safeta Zeca u Brčkom

  “Zagrljaji” u gradu na Savi: Izložba maestra Safeta Zeca u Brčkom

  U Brčkom je otvorena izložba “Zagrljaji” maestra bh. slikarstva  Safeta Zeca.

  Safet Zec i Aida Abadžić-Hodžić na otvaranju izložbe

  Riječ je o slikarskom ciklusu posvećenom Admiri i Bošku, dvoje mladih koji su ubijeni 1993. na mostu Vrbanja u Sarajevu, a izložba je otvorena u organizaciji Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH i Legata kuće Ekmečić.

  Kustosica projekta Aida Abadžić Hodžić, redovna profesorica na katedri za historiju umjetnosti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, izrazila je zadovoljstvo što je izložba “Zagrljaji” predstavljena u Brčkom podsjetivši na činjenicu da je upravo ovaj grad na rijeci Savi iznjedrio velika imena u historiji savremenog slikarstva Bosne i Hercegovine, kao što su prvi akademski obrazovan slikar iz Brčkog Rizah Štetić, akademski slikar Mevludin Ekmečić, te nedavno preminuli akademski slikar i nekadašnji dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu Seid Hasanefendić.

  Autor izložbe Safet Zec naveo je kako se u Potočarima trenutno nalazi drugi dio njegovog opusa “Exodus”, koji će u nekom novom projektu biti spojen u jednu cjelinu sa “Zagrljajima”, što je autorov način da kaže da je bezbroj mladih stradalo bez razloga, nepotrebno, tužno…

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  U POTOČARIMA PREDSTAVLJEN SLIKARSKI OPUS “EXODUS” SAFETA ZECA

  “EXODUS” SAFETA ZECA I U VIJEĆNICI

  IZLOŽBA “ZAGRLJAJI” MAESTRA SAFETA ZECA U HISTORIJSKOM MUZEJU BIH

  BRČKO, GRAD MOSTARA, SPLAVARA I DERBENDŽIJA