Amsterdam – Gospodarsko i kulturno središte Holandije

Amsterdam – Gospodarsko i kulturno središte Holandije

Holandija ili Nizozemska se nalazi u sjeverozapadnoj Evropi. Na sjeveru i zapadu izlazi na Sjeverno more, na jugu se graniči sa Belgijom, a na istoku sa Njemačkom. Naziv Nederland, u upotrebi znači – zemlja pod vodom. 

189919_10151178971750888_2122823630_n

Dijelovi Holandije, nastali su isušivanjem dijelova mora. Ove površine se nazivaju polderi. Holandija je zaštićena od mora dugim nizom primorskih dina, a da bi se zaštitila od poplava, neophodno je stalno ispuštanje vode. Bez kanala, koji su povezani kao krvotok, jedan od najinteresantnijih predjela na zemlji pretvorio bi se u morsko dno. Kanali imaju pumpne stanice na kraju, pomoću kojih se voda ispumpava direktno u more. U ranijim vijekovima, tome su služile vjetrenjače, koje i danas postoje i simbol su Holandije.

Amsterdam je glavni grad i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske, potpuno izgrađen na stupovima i kanalima, ima preko 1200 mostova i oko 160 kanala koji dijele grad na oko 90 otočića. Zbog toga ga često zovu “Venecija sjeverne Evrope”. Amsterdamski kanali iz 17. stoljeća su upisani na UNESCO popis svjetske baštine .

amsterdam-2

Da li zbog poreza koji su nekada morali plaćati ljubitelji zavjesa, da li zbog vjerovanja da pravi vjernici nemaju što kriti ili pak zbog kratkog dana i nedostatka dnevne svjetlosti zavjese na prozorima rijetko ćete vidjeti.

Tipična holandska kuća leži na kanalu, sazidana je od crvene cigle, ima prozore bez zavjesa i nekoliko stanova na više nivoa. Stepenice u zgradama su jako uske i nerijetko spiralne tako da su naknadno ugrađivani vanjski liftovi pomoću kojih je moguće unijeti namještaj u stanove. Svaka kuća ima dvorište u kojem se uglavnom nalazi brižljivo njegovano cvijeće, trava, živa ograda i začinsko bilje.

CPH9H7 Kaizersgracht at dusk Amsterdam, Netherlands, Holland

Mjereno po kvadratnom metru, Amsterdam ima najveći broj muzeja u svijetu, njih četrdesetak. U četvrti muzeja gdje su smješteni svi najvažniji muzeji u Amsterdamu, a ujedno su i jedna od najvažnijih turističkih atrakcija, nalaze se i najimpresivniji amsterdamski muzeji.Rijksmuseum – muzej za umjetnost u kojem se nalazi oko 7 milijuna djela, od čega 5000 slika u preko 250 soba.

Van Gogh Museum gdje se slavi život i djelo najpoznatijih amsterdamskih umjetnika . Muzej čuva neprocjenjivu zbirku Van Gogh-ovih slika te ugošćuje mnoge, različite izložbe tokom cijele godine.

Zatim je tu muzej – kuća Ane Frank U toj kući se tokom Drugog svjetskog rata skrivala Anna Frank i njena porodica, no nakon dvije godine skrivanja nacisti su ih pronašli i odveli u koncentracioni logor, ali njen dnevnik se prodaje i danas.

Rembrandt house – kuća u kojoj je Rembrandt živio preko 20 godina. Sadrži gravure čuvenog umjetnika i to je još jedna od amsterdamskih atrakcija koja se mora posjetiti.

madame-tussauds-amsterdam

Na samom trgu Damu nalazi se i svjetski poznat muzej voštanih figura – Madame Tussaud, gdje se okupilo poveliko društvo poznatih i povijesnih ličnosti poput Marilyn Monroe, Arnold Schwarznegger, Oprah Winfrey, Ronaldinho, Justin Timberlake i Robbie Williams.

Nizozemska je općepoznata po liberalnosti i toleranciji .Tako u samom Amsterdamu ima mnoštvo coffee shopova gdje se uz kaficu ne može zapaliti cigareta ali može džoint, ne može se konzumirati alkohol nego samo bezalkoholna pića. Iako grana turizma koja donosi najviše prihoda već neko vrijeme Nizozemci najavljuju ukidanje coffee shopova i Četvrti crvenih svjetiljki gdje se još nalaze i legalne prostitutke.

431715_10150609314135888_1828744955_n

Po nekim procjenama, Amsterdam ima više bicikala nego stanovnika. Bicikle voze i mlađi i oni stariji, bogati i siromašni jer je to jednostavno najpraktičnije prijevozno sredstvo u gradu. Promet je siguran, postoje staze i trake samo za bicikliste te semafori namijenjeni posebno biciklistima, a posebno vozačima i pješacima.

Na ulicama Amsterdama uglavnom ćete vidjeti stare bicikle na kojima katanac vrijedi više od samog bicikla. Razlog tome je što se godišnje ukrade oko 80.000 bicikala.

[UNVERIFIED CONTENT] Crowded ice skating rink with starry sky at night, Museumplein Amsterdam. In front of the Rijksmuseum.

Obavezno je i doživjeti vožnju brodom amsterdamskim kanalima te promatrati život koji se uz njih odvija, male kafiće i restorančiće, ljude koji jednostavno sjede uz rub kanala i druže se.

Zanimljivo je da od 16 miliona stanovnika koliko ova zemlja ima 1,2 miliona su ribolovci koji uglavnom pecaju ispred svoje kuće.

Vjetrenjače predstavljaju jedan od zaštitnih znakova Holandije. Pored mljevenja žita, vetrenjače su odigrale i važnu ulogu u Drugom svetskom ratu jer su bile skrovišta pokretu otpora, a njihova krila, podešena prema dogovoru upozoravala su na opasnost. Nekada ih je bilo deset hiljada dok je danas ostalo oko hiljadu. U Amsterdamu postoji osam od kojih su samo dvije  otvorene za posjete.

15697524_951364798298255_6836427873464941959_n-1

Prevoz u Amsterdamu

Od aerodroma do grada vozi voz svakih 15 minuta, vožnja traje oko 20 minuta, a karta košta oko 3 eura. Prijevoz taksijem od aerodroma do grada stoji oko 30 eura po vožnji i traje oko 30 minuta. Autobus polazi svakih pola sata i košta oko 7,5 eura .

 

Tramvaji su definitivno jedan od najboljih načina prevoza u Amsterdamu. Kartu možete kupiti od vozača ili od konduktera u zadnjem dijelu tramvaja. Ipak, najjeftinija je “stripenkart” pomoću koje možete putovati i metroom i gradskim autobusima. Ovu kartu možete kupiti na željezničkoj stanici, u prodavnicama novina, poštamam, turističkim biroima i u supermarketima.

Amsterdamski metro je brz ali vam može biti od koristi jedino ako želite putovati daleko od centra grada.

U Amsterdamu možete iznajmiti bicikl. MacBike ima 5 lokacija u samom centru Amsterdama. Taksi bicikl je odličan način prevoza po Amsterdamu! Provjetire cijene i mjesto iznajmljivanja.

i-amsterdam-city-cardbewerkt

Amsterdam pass card

Amsterdam pass je sprecijalna kartica koja će vam dati posebne pogodnosti. Pomoću nje će vam biti omogućen besplatan prevoz po Amsterdamu, besplatan ulaz u neke muzeje i besplatna vožnja kanalima kao i popuste na određene usluge.

Emira Azganović, Furaj.ba