Izletišta u okolini Banje Luke

  Izletišta u okolini Banje Luke

  U bližoj okolini Banje Luke nalazi se nekoliko turistički atraktivnih izletišta. Pažnju plijene ne samo prirodnim ljepotama, nego i raznolikošću sadržaja koji su na raspolaganju posjetiteljima i turistima

  BANJ BRDO I TREŠNJIK

  Banj brdo pruža posjetiteljima predivni panoramski pogled na Banju Luku, što čini ovo izletište jednim od najpopularnijih i najposjećenijih. Izletište okruženo šumom, sa stazama za šetnju i planinaranje, predstavlja idealan izbor za odmor i relaksaciju, ali i rekreaciju i sportske aktivnosti. Na Banj brdu se nalazi i memorijalni spomenik palim Krajišnicima u NOB-u. Autor spomenika je svjetski priznati kipar i akademik Antun Augustinčić (1900 – 1979). Izgrađen 1961. godine, napravljen je od bijelog bračkog kamena, a njegovu unutrašnjost oslikao je slikar Ismar Mujezinović. Udaljenost spomenika od centra Banje Luke je oko pet kilometara. Svaki pređeni kilometar se zaboravi u onom momentu kada se ukaže neopisivi pogled na grad sa spomenika.

  Banjalučki kraj nekada je bio poznat po trešnjama i upravo po njima Trešnjik je dobio svoj naziv. Ovo izletište je oaza mira i zelenila, koje posjećuju brojni ljubitelji prirode.

  IZLETIŠTE REKAVICE

  Na dvadesetak kilometara od centra Banje Luke, na putu prema Jajcu, nalazi se izletište Rekavice sa sportskim terenima, bazenom i paintball terenom. Ovo izletište je posebno atraktivno posjetiteljima koji su se odlučili za aktivan odmor.

  KRUPA NA VRBASU

  Bajkoviti prizor netaknute prirode i zelenila, šum hladne vode i slapovi od kojih svaki kao da želi da ispriča priču turistima i posjetiteljima koji ih sa oduševljenjem posmatraju. Sve to, a i mnogo više vas očekuje ukoliko se uputite do Krupe na Vrbasu, 25 kilometara od Banje Luke, na putu prema Jajcu. Popularno lokalno izletište tokom godina se transformisalo u značajnu turističku destinaciju, koja pored domaćih privlači i strane turiste. Spoj prirodnih ljepota i kulturnog naslijeđa, učinit će vaš boravak u Krupi na Vrbasu nezaboravnim iskustvom. Srednjovjekovni gradovi Greben i Zvečaj, manastir Svetog Ilije i  mlinovi na vodi, samo su dio neočekivano bogate i raznovrsne ponude ovog posebnog izletišta. Za most udaljen dva kilometra od Krupe na Vrbasu veže se legenda koja i dan-danas živi. Kameni most, poznatiji kao Djevojački most, predstavlja pravo čudo prirode, koje je nastalo erozivnim dejstvom vode i vjetra. U narodu postoji vjerovanje da je djevojka zbog neuzvraćene ljubavi skočila s Kamenog mosta i zbog toga se naziva i Djevojački most. Ukoliko ogladnite od šetnje i rekreacije, a želite da probate nešto domaće, svakako probajte heljdine uštipke s  kajmakom i pršutom kao i svježu pastrmku u restoranu Krupski slapovi. Od mlinara možete kupiti heljdino, raženo, pšenično i kukuruzno brašno, svježe samljeveno na vodeničkom kamenu.

  RANČ ČOKORI

  Svega desetak kilometara od centra Banje Luke nalazi se ranč Čokori, seosko domaćinstvo. Do ranča se dolazi preko naselja Lauš i Saračica. On predstavlja idealno mjesto za ljubitelje odmora u prirodi, ali i za posjetitelje koji pored odmora žele dodatne sadržaje. Na raspolaganju su dvorište, natkrivena terasa, zatvorena sala, igralište za djecu, bašta s plastenikom, voćnjak i teren za rekreaciju, kao i manji smještajni kapaciteti. Seosko domaćinstvo je veoma čisto i uredno, s mnogo cvijeća i zelenila. Postoji mogućnost organizovanja rođendana i različitih vrsta proslava u ambijentu ranča. Najmlađi najviše uživaju u posjeti ovom ranču, gdje se, između ostalog, mogu družiti s domaćim životinjama, posebno ruskim Romanovski ovcama. Posjete seoskom domaćinstvu potrebno je prethodno najaviti ljubaznim domaćinima.

  IZLETIŠTE DUBOKA

  Izletište Duboka se nalazi desetak kilometara od Banje Luke, prema Bronzanom Majdanu. Prirodni ambijent, zelenilo i bilje, rječica Duboka, kamp, kupalište, roštiljski prostor i restoran s terasom su samo jedan dio sadržaja namijenjenih posjetiteljima ovog izletišta.

  MLINSKA RIJEKA

  Turističko, ugostiteljsko, rekreativni centar Mlinska Rijeka nalazi se na pruzi Banja Luka – Doboj i tridesetom kilometru puta Banja Luka – Prnjavor (preko Čelinca i Vijačana). Staze za pješačenje i trčanje, sportski tereni i bazeni su na raspolaganju posjetiteljima koji teže aktivnom odmoru. Ovo izletište je interesantno i prilagođeno i za najmlađe posjetitelje, kojima su na raspolaganju pored dječijeg bazena također tobogani, ljuljačke, klackalice i pijesak za igru.