Jeste li za splavarenje Drinom?

  Jeste li za splavarenje Drinom?

  Tradicionalno splavarenje u rekreativne svrhe na rijeci Drini, na splavovima izgrađenim od balvana, u dijelu toka rijeke Drine koji prolazi kroz Bosansko-podrinjski kanton Goražde, može se organizovati u toku ljeta kada je vodostaj rijeke relativno nizak i manje podložan promjenama, a temperature zraka i vode dovoljno visoke.

  U Turističkoj zajednici Bosansko-podrinjskog kantona Goražde kažu da početak i trajanje sezone nisu strogo određeni – uslovljeni su meteorologijom i vodostajem rijeke Drine. U prethodnim godinama splavarenje je organizovano ad hoc, narudžbama preko turističkih agencija i za vrijeme održavanja manifestacije Drina regata.

  Polazna tačka za splavarenje nalazi se na području općine Ustikolina, dok je odredište grad Goražde. Dužina riječnog puta između ove dvije tačke iznosi oko 25 kilometara.

  Moguće su i kombinacije aktivnosti poput raftinga, vožnje kajaka, splavarenja, plovidbe jezerom, koje se odvijaju u oba entiteta BiH, na području Republike Crne Gore i Republike Srbije, obuhvatajući tokove rijeke Tare, rijeke Drine i njenih većih pritoka, vještačka jezera na Drini i to na različitim vrstama plovnih objekata i s dodatnim sadržajima.

  Splavarenje na Drini – od Ustikoline do Goražda – može trajati od 4 do 7 sati. To zavisi od vodostaja, odnosno brzine riječne struje, ali i dodatnih aktivnosti kao što su:

  –  ribarenje (lipljen, klijen, škobalj, kapitalni primjerci mladice – drinske kraljice);

  – plivanje u osvježavajućoj tirkizno plavoj vodi rijeke Drine;

  – vožnja kajaka;

  – vožnja bicikla;

  – sunčanje na splavu, ili na obalama Drine na pješčanim i šljunkovitim plažama, ili mirisnim cvijetnim livadama;

  –  iskrcavanje na obalu radi upražnjavanja sportsko-rekreativnih aktivnosti i/ili gastronomskog uživanja u krepkoj ribljoj čorbi, pečenju s ražnja i delicijama spremljenim ispod sača, slasnim pitama i slično;

  –  odmor u hladovini pod blagotvornim krošnjama vrba i topola u tišini koju narušavaju samo umirujući žubor rijeke, veseli cvrkut ptica i lirski zvuci treperenja lišća.

  Na splav se može smjestiti desetak osoba, putnika, neračunajući dva kormilara, skipera.

  Svako ko želi splavariti na tradicionalnim splavovima, poručuju iz turističke zajednice, mora se pridržavati mjera sigurnosti boravka na plovnom objektu i uputa vođe splava.

  Kretanje je ograničeno. Za putnike se na splavu može postaviti platforma s klupama za sjedenje, stolom i suncobranom. Bitni preduslovi su da putnik na splavu zna dobro plivati i da nema zdravstvene probleme za koje je produžena izloženost suncu, vjetru i vodi kontraindicirana. Putnici trebaju imati i adekvatnu zaštitu, naročito od sunca, najbolje laganu odjeću koja pokriva i štiti kožu od opeklina nastalih djelovanjem ultraljubičastih zraka, šešire sa širokim obodom i naočale s tamnim, foto senzitivnim oknima, te kreme ili sprejeve za kožu s neophodnim zaštitnim faktorom.

  U važne mjere predostrožnosti za zdrav, ugodan i bezbrižan boravak na splavu i upražnjavanje ostalih povezanih aktivnosti spada i ograničenje konzumiranja hrane na razumnu mjeru, što posebno važi za putnike koji pate od bolesti kretanja (kinetoza, nauzea, morska bolest), i/ili one koji planiraju plivanje u rijeci i druge fizičke aktivnosti, te izbjegavanje konzumacije alkoholnih pića.

  Zainteresovani za ovu atraktivnu aktivnost mogu se obratiti goraždanskoj turističkoj agenciji Obner d.o.o.

  Cijena usluge, koja uključuje splavarenje, jelo, piće, organizaciju aktivnosti i osiguranje kreće se od 650 KM do 1300 KM. Ukoliko postoji potreba, organizator također može osigurati prijevoz kopnom.