Još 6 slobodnih mjesta za Istočnu Anadoliju s Relax Toursom – Garantovan...

Još 6 slobodnih mjesta za Istočnu Anadoliju s Relax Toursom – Garantovan polazak, 10 dana već od 1099 KM

Istočna Anadolija, jedna od sedam geografskih regija Turske, na zapadu je omeđena Centralnom Anadolijom, Crnomorskom regijom na sjeveru, Jugoistočnom Anadolijom i Irakom na jugu, Iranom, Azerbajdžanom, Armenijom i Gruzijom na istoku.

Ako želite da vidite i osjetite pravu Tursku, da jedete, uživate i na život gledate kao stanovništvo te zemlje, onda obavezno morate da obiđete ovu regiju u kojoj turska kultura vjekovima živi netaknuta. Istražite Mardin, gradić na brdu s kojeg se pruža pogled na Siriju, poznat po arapskoj arhitekturi sa žutim prizemnim kućicama, po proizvodnji srebra i zlata od kojeg spretne zanatlije prave nakit na vrlo specifičan način, kao i velikom broju prodavnica sapuna koji se upravo ovdje ručno prave.

Otkrijte grad Šanliurfa, lokalnom stanovništvu poznatiji kao Urfa. Stare kamene kuće, uske ulice, tradicionalni bazari, veliki broj manastira i džamija… Uživajte u prijestolnici baklave, plantažama pistača i najvećem muzeju rimskih mozaika na svijetu u Gaziantepu. Nemojte propustiti da obiđete Huran, žute niske kuće u obliku košnice, konji i koze koji šetaju slobodno uskim vijugavim ulicama i žene obučene u beduinsku odjeću bez sumnje će vas vratiti vjekovima unazad do arheološkog nalazišta Gobeklitepe u kojem je pronađen najstariji hram na svijetu na čijim se zidovima i stubovima mogu vidjeti prvi crteži koje je napravio čovjek još prije 140 vjekova.

U Istočnoj Anadoliji očekuju vas i asirski/sirijski manastiri iz V vijeka, seldžučke srednjovjekovne medrese, vožnja drevnom rijekom Eufrat i zalazak sunca u čuvenom arheološkom nalazištu na vrhu planine Nemrut…

Jedan odlazak u Istočnu Anadoliju, gdje se prema legendi o Velikom Potopu, nakon povlačenja vode Nojeva Barka nasukala na planinu Ararat, neće biti dovoljan da obiđete i spoznate sve čari ove regije…

PROGRAM: KRATAK PREGLED PUTOVANJA U PERIODU OD 31.03. DO 09.04.2019.:

I DAN / SARAJEVO – ISTANBUL – MARDIN / 31.03.2019

Sastanak na aerodromu 2:00 sata prije leta. Podjela dokumenata i prijava na let TK 1022 (Turkish Airlines). Polijetanje u 09:05 sati, slijetanje u Istanbul u 11:55 sati, po lokalnom vremenu. Sastanak s lokalnim vodičem i odlazak na domaći terminal, te nastavak leta na liniji TK 2676 u 15:25 sati za Mardin. Dolazak u Mardin u 17:25 sati, sastanak sa lokalnim vodičem, transfer do hotela. Bajkoviti Mardin, gradić smješten na oko 1100 m nadmorske visine u jugoistočnoj Anadoliji, smatra se jednim od najljepših u čitavoj Turskoj. Smještaj u hotel, noćenje.

II DAN / MARDIN / 01.04.2019

Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet u posjetu Manastiru šafrana, jednog od dva najznačajnija asirska pravoslavna manastira u jugoistočnoj Turskoj koji datira iz V vijeka, i nekadašnje je sjedište Sirijske episkopije. Nastavak puta nas vodi ka arheološkom nalazištu Dari, koju nazivaju i malom Kapadokijom. U njoj ćemo pronaći ostatke akvadukta i ogromne podzemne prostorije sa stubovima, u kojima se u rimskom dobu skladištila voda i namirnice. Nakon završene posjete, slijedi povratatk u Mardin, slobodno vrijeme. U večernjim satima preporučujemo individualnu posjetu Zindžirije medrese iz 14. vijeka, sa čijeg se krova pruža prelijep pogled na Mardin i zalazak sunca. Noćenje u hotelu.

III DAN / MARDIN – MIDJAT – HASANKEJF – MARDIN / 02.04.2019

Nakon doručka, krećemo na fakultativni izlet u Manastir Mor Gabriel, najstariji postojeći i jedan od najljepših asirskih pravoslavnih manastira iz IV vijeka, sa fantastičnom istočnjačkom arhitekturom u okerastom kamenu. Nakon obilaska slobodno vrijeme, nakon čega krećemo u 16 km udaljeni Midjat, gdje obilazimo stari dio grada i starinsko zdanje Konuk Evi, najvišu tačku grada. Slobodno vrijeme za ručak i odmor. Nastavak puta ka pastoralnom selu Hasankejf, na obronku brda mesopotamske rijeke Tigar, koje uskoro prijeti da bude potopljeno uslijed puštanja brane. Povratak u Mardin. Noćenje.

IV DAN / MARDIN – ŠANLIURFA / 03.04.2019

Nakon doručka, polazak autobusa za Šanliurfu. Dolazak u hotel i smiještanje u sobe. Nakon kratkotrajnog odmora slijedi fakultativni obilazak svetog jezera u Golbaši parku i pećine u kojoj je prema legendi rodjen i živio prorok Avram, kao i dva sjajna novootvorena muzeja: Muzej mozaika rimske vile i Arheološki muzej, u kojem se nalaze artefakti iz obližnjeg, najstarijeg hrama na svijetu. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

V DAN / ŠANLIURFA – HARAN – GOBEKLITEPE – ŠANLIURFA / 04.04.2019

Nakon doručka krećemo na fakultativni izlet u Haran, gde ćemo vidjeti ostatke najstarijeg arapskog univerziteta na svijetu, koji potiče iz IX vijeka i obići seoske kuće od pečenog blata u obliku košnica. Odlazimo na arheološko nalazište Gobeklitepe, gdije se nalazi najstariji hram ikada podignut na svijetu koji je u julu 2018. uvršten na listu UNESCO-ve svijestke kulturne baštine. Slobodno vrijeme za razgledanje i pravljenje fotografija. Povratak u Šanliurfu – slobodno vrijeme za bazar i obilazak tvrdjave. Noćenje.

VI DAN / ŠANLIURFA – GAZIENTEP / 05.04.2019

Nakon doručka, odjava iz hotela te polazak u Gaziantep, autoputem kraj nepreglednih plantaža pistaća. Po stizanju, prvo svraćamo u obilazak velikog Zeugma muzeja – najvećeg muzeja mozaika na svetu. Po završenom obilasku smještaj u sobe. Slobodno popodne za šetnju, razgledanje bazara, ručak, kupovinu suvenira… Gaziantep je turska prijestonica kulinarstva i centar proizvodnje baklave, na listi UNESCO-a kao grad gastronomije. Noćenje.

VII DAN / GAZIENTEP – ESKI HALETI – ZEUGMA – GAZIENTEP / 06.04.2019

Nakon doručka slijedi obilazak proizvodnje Imam Čagdaš, najčuvenije baklavdžinice Turske. Po završenom razgledanju, slijedi odlazak na jednodnevni fakultativni izlet u Eski Halfeti kraj reke Eufrat i plovidba rekom. Tu ćemo vidjeti plastenik crnih ruža, rimsku tvrdjavu i potopljeno selo, nakon čega slijedi vožnja autobusom do Biredžika, rezervata endemske vrste ptice – bliskoistočnog ćelavog ražnja koji živi samo ovdije, u jednom dijelu Maroka i nigde više na svetu. Na kraju posjećujemo antičko arheološko nalazište Zeugmu – rimske vile čiji se mozaici nalaze u muzeju u Gaziantepu. Povratak u Gaziantep. Preporučujemo individualnu posjetu nekom od mnogobrojnih restorana. Slobodno vrijeme. Noćenje.

VIII DAN / GAZIENTEP – NEMRUT DAGI – ADIYAMAN / 07.04.2019

Slobodan dan za istraživanje Gaziantepa ili vam možemo ponuditi fakultativni odlazak na planinu Nemrut gde nas očekuje višečasovna vožnja i obilasci nakoliko lokaliteta antičkog rimskog i Komagenskog kraljevstva po planini, kao i nezaboravni zalazak sunca na vrhu fantastičnog arheološkog nalazišta Nemrut Dagi koji je pod zaštitom UNESCO-a. Transfer do smeštaja u podnožju planine. Noćenje.

IX DAN / ADIYAMAN – GAZIENTEP / 08.04.2019

Doručak te transfer do Gaziantepa. Slobodno vrijeme. Noćenje u hotelu.

X DAN / GAZIANTEP – ISTANBUL – SARAJEVO / 09.04.2019

Doručak u hotelu. Slobodno vrijeme nakon čega slijedi transfer na aerodrom radi leta za Istanbul u 14:45 h na letu TK2223. Slijetanje u Istanbul u 16:40 h. nastavak leta za Sarajevo u 19:20 h na letu TK1025 . Slijetanje u Sarajevo u 20:15 h (sva vremena su lokalna)

DODATNE INFORMACIJE

Aranžman uključuje:

 • Avio prevoz na relaciji Sarajevo – Istanbul – Mardin / Gazientep – Istanbul – Sarajevo (Turkish Airlines)
 • Povratni transfer turističkim autobusom aerodrom –hotel – aerodrom
 • Smještaj na bazi 9 noćenja sa doručkom u dvokrevetnoj sobi u hotelima 3* i 4*
 • Prevoz turističkim autobusom prema programu (broj sjedišta ovisi o veličini grupe)
 • Uključen odlazak u Zeugma muzej
 • Po dolasku – vodič na bosanskom jeziku u toku cijelog putovanja
 • Troškove organizacije putovanja

Aranžman ne uključuje:

 • Aerodromske taxe cca 339 KM po osobi
 • Fakultativne izlete
 • Ručkove I večeru
 • PZO i Lične troškove putnika

 

Više informacija pronađite OVDJE ili u poslovnicama

Poslovnica I – Zelenih Beretki 22 Sarajevo,  Poslovnica II – Terezije bb, Direkcija – Alekse Šantića 5 Sarajevo

NAPOMENA: ZA OVO PUTOVANJE VRIJEDE OPĆI UVJETI PUTOVANJA KOMPANIJE RELAX TOURS D.O.O.