Nakon 26 godina, Vedran Smajlović zasvirao Adagio u sarajevskoj Vijećnici

  Nakon 26 godina, Vedran Smajlović zasvirao Adagio u sarajevskoj Vijećnici

  Vedran Smajlović, slavni bh. violončelista, ponovo je, nakon više od 26 godina, u sarajevskoj Vijećnici uzeo violončelo i zasvirao čuveni Adagio.

  Fotografija na kojoj Smajlović u spaljenoj i razrušenoj Vijećnici svira violončelo postala je jedan od simbola otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Obišla je svijet šaljući snažnu poruku o ratnom razaranju i urbicidu.

  Danas su u Vijećnici Smajlovića dočekali dogradonačelnik Ivica Šarić i njegov dugogodišnji prijatelj akademik Abdulah Sidran. Šarić je Smajloviću uručio i zlatnik Grada Sarajeva.

  – Dirnut sam dočekom. Nisam godinama svirao violončelo. Ono što smo ovdje doživjeli je nezaboravno. Trčali smo da spasimo knjige iz Vijećnice koja je bila u plamenu. A, slika je nastala nekako spontano. I dalje ima veliku snagu, iako je danas sve drugačije. Ovdje vidim sada život – rekao je Smajlović.

  On je izrazio zadovoljstvo što se ponovo našao u Vijećnici u kojoj je, kako je rekao, posljednji put bio na otvaranju obnovljenog objekta 2014. godine.

  – Zahvalan sam na ovom dočeku. Zaista, ovo je emotivno za sve nas. Srećom, kulise za novu fotografiju su drugačije – dodao je slavni umjetnik koji  je svirao u dvoranama širom svijeta.

  Dogradonačelnik Šarić je istaknuo kako je s radošću dočekao prijatelja, evocirao uspomene te razgovarao o snazi i ulozi Vijećnice u kulturnom životu.

  – Iza nas su teške godine, bili smo tu i preživjeli ih. Htjeli smo dočekati našeg gosta i na izvjestan način ponovo poslati, sada pozitivnu poruku iz obnovljene Vijećnice – rekao je on.
  Susretu u Vijećnici prisustvovao je i akademik Sidran, koji je naveo kako se radi o vrlo važnom trenutku i značajnom događaju za Grad i Vijećnicu.