Studentski pohod na vodopad Skakavac i vrh Bukovik

  Studentski pohod na vodopad Skakavac i vrh Bukovik

  Studentski pohodi su organizirali posjetu Bukoviku – vrhu planine Ozren, te jedinstvenom vodopadu Skakavac. Pohod je planiran za nedjelju, 14.10.2018., a mjesto okupljanja je na trolejbuskoj okretaljci Jezero u 09:00h.

  Mnogi žele, ali nemaju priliku da posjete ovaj jedinstveni vodopod, a ovo je idelana prilika da što više studenata i mladih ljudi upozna prirodne ljepote naše zemlje.

  Ovaj pohod, kao i svi planinski u blizini Sarajeva, gdje nemam troškova prevoza, spavanja i slično, je besplatan. Cilj pohoda je vrh planine Bukovik, a onda i vodopad Skakavac.

  Bukovik je vrh planine Ozren na 1534 metra nadmorske visine, a s Trebevićem je najbliža sarajevska planina. Nije tehnički zahtjevna, tako da je idealna za poludnevne ili cjelodnevne šetnje ili biciklističke ture njenim šumama i pašnjacima.

  Najpoznatije mjesto je vodopad Skakavac, koji je sa svojih 98m najviši vodopad u BiH, a izvire ispod Bukovika.

  Maršruta: Jezero – Panjina kula – Špicasta stijena – Barice – Čavljak – Bukovik – Skakavac – Nahorevo – Jezero. Na maršruti se nalazi i nekropola vrlo interesantnih stećaka bogumila, koji su živjeli na području planine Bukovik. Vrijeme pješačenja je oko 2,5-3h u jednom pravcu. Više informacija o pohodu pronađite OVDJE.

  ZATO ŠTO JEDAN ČLANAK NIJE DOVOLJAN

  VODOPAD SKAKAVAC