Učenici iz nekoliko bh. gradova noće u Zemaljskom muzeju u Sarajevu

Trodnevni edukativno-zabavani program za učenike osnovnih i srednjih škola “Noć u Muzeju: Noć nauke i aktivizma” otvoren je večeras u Zemaljskom muzeju BiH u Sarajevu. Cilj programa je potaći učenike koji dolaze iz Orašja, Sanskog Mosta, Ljubuškog, Posušja i drugih mjesta udaljenih od Sarajeva da u svojim zajednicama rade na projektima zaštite kulturne baštine, te zaštite muzejskih i drugih institucija kulture.

 

Program je organizirao obrazovni centar za demokratiju i ljudska prava Civitas u saradnji s Ambasadom SAD-a i Zemaljskim muzejom BiH.
Program menadžerica Civitasa Ivana Kešić izjavila je da je cilj muzejske pedagogije učenicima približiti muzejski prostor kako on ne bio samo izložbeni već mjesto učenja, istraživanja i zajedničkog rada. Istakla je da je specifičnost ovogodišnjeg programa što su postavljene improvizirane spavaonice te će učenici i prespavati u muzeju.
Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack rekla je da Smithsonian muzej u Washingtonu dugi niz godina organizira ovakve manifestacije, što je odličan način za mlade da upoznaju historiju, kulturu i izuzetne eksponate.
Mladima je poručila da maksimalno iskoriste ovu priliku i uče o historiji i kulturi zemlje, ali i da upoznaju prijatelje iz drugih dijelova BiH i da s njima grade zajedničku budućnost.
U programu učestvuje 212 učenika i 52 nastavnika iz svih dijelova BiH. Program prve večeri namijenjen je učenicima srednjih škola, a druge noći učenicima osnovnih škola.

Uz radionice u laboratorijama arheologije, etnologije, konzervacije, ornitologije i morskog svijeta, učenike očekuje i izrada murala mira i trka za mlade.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content