Uoči Božića: Misa polnoćka u četvrtak u 20 sati

  Uoči Božića: Misa polnoćka u četvrtak u 20 sati

  Danas je Badnjak, dan pred katolički blagdan Božić, kada se po običaju tačno u ponoć u crkvama služi misa polnoćka, centralni čin Božića.

  Ponoćka u katedrali Srca Isusova u Sarajevu; Foto: Katedrala-sarajevo.com

  Umjesto tradicionalne mise polnoćke ove godine, zbog epidemijskih mjera i zabrane kretanja nakon 23 sata, euharistijsko slavlje božićnog bdijenja bit će 24. decembra u 20 sati u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, obavijestili su vjernike iz Vrhbosanske nadbiskupije.

  Svetu misu predslavit će vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, a izravan prijenos iste bit će na programu BHRT-a.

  Podsjećamo, polnoćka ili Misa polnoćka katoličko je misno slavlje kojim započinje Božić. Slavi se u noći sa 24. na 25. decembar u čast rođenja Isusa Krista. U crkve na polnoćke tradicionalno dolaze i brojne porodice s djecom. Općenito dolazi više vjernika nego inače tokom nedjeljnih svetih misa.

  Na sam Božić, u petak 25. decembra, tradicionalnu svetu misu u 10.30 sati u katedrali predvodit će vrhbosanski nadbiskup Vinko kardinal Puljić, a direktan prijenos također bit će na BHRT-u. Isti dan u podne ova televizijska kuća prenosit će Papin Urbi et Orbi iz Rima.

  Iz Vrhbosanske nadbiskupije istakli su kako će misa zahvalnica na kraju građanske godine, 31. decembra, bit održana u 18 sati u sarajevskoj katedrali, a euharistijsko slavlje na svetkovinu Marije Bogorodice, prvoga dana Nove godine, bit će u prvostolnici u 10.30 sati.

  Također, vjernici su obaviješteni da je otkazan tradicionalni Božićni prijem, koji je godinama bio na blagdan Svetog Stjepana, 26. decembra.