Moja olimpijska sjećanja

  Moja olimpijska sjećanja

  ”Moja olimpijska sjećanja” naziv je Facebook kampanje organizirane povodom proslave 30. godišnjice XIV Zimskih olimpijskih igara koja za cilj ima prikupiti što više osobnih uspomena sa sarajevske Olimpijade, kako bi se obogatila kolekcija Olimpijskog muzeja u Sarajevu.

  naslo

  Olimpijski muzej je otvoren 8. februara 1984. godine s ciljem da čuva uspomene na organizaciju i održavanje XIV ZOI. Međutim, zgrada Olimpijskog muzeja spaljena je na početku rata, 1992. godine, i tada je nepovratno izgubljen dio eksponata koji su čuvani u Muzeju.

  Prilikom obilježavanja 20. godišnjice XIV ZOI u sklopu sjedišta Olimpijskog odbora BiH u Zetri otvoren je ”novi” Olimpijski muzej, a nastavljeni su i radovi na obnovi spaljene zgrade Muzeja u Petrakijinoj ulici. Nedavno je započeta treća faza obnove te zgrade.

  Namjera kampanje ‘Moja olimpijska sjećanja” jeste motivirati sve one koji su na bilo koji način, kao sudionici, organizatori ili publika, sudjelovali u realizaciji XIV Zimskih olimpijskih igara da podijele svoja sjećanja na Olimpijadu u Sarajevu i tako doprinesu upotpunjavanju muzejske kolekcije.

  Oni svoj doprinos mogu dati tako što će na Facebook stranici podijeliti svoje priče, fotografije ili video sadržaje. Također, izravno na adresu Olimpijskog muzeja mogu slati eksponate koje nije moguće podijeliti preko FB stranice.

  Kampanju realizira Sarajevo Navigator uz podršku Grada Sarajeva, Olimpijskog odbora BiH, Turističke zajednice Kantona Sarajevo, te USAID Sida Firma Projecta, u sklopu kojeg je Sarajevo Navigator koordinator lanca vrijednosti.