Otkazane automoto manifestacije u BiH

  Otkazane automoto manifestacije u BiH

  Nedavno su zbog pogoršanja epidemijske situacije i pandemije virusa COVID-19 u našoj državi, a radi sigurnosti i zdravlja svih učesnika, takmičara, gostiju i posjetioca, organizatori bili prinuđeni da nakon svih organizacijskih napora odustanu od organizacije ovogodišnjeg izdanja 21. brdske auto trke „Krajiška Zmija 2020“ u Cazinu, kako su mediji već i prenijeli.

  Krajiška zmija; Foto: TZ Cazin

  Ovih dana stigla je i informacija da su i iz Automoto društva Vlasenica, koji stoje iza organizacije brdske auto trke „Vlasenica 2020“, koja se trebala voziti 18. i 19. jula za Šampionat BiH i Otvoreno prvenstvo RS-a, donijele istu odluku. Kako su naveli, pogoršana epidemijska situacija pravila je probleme u samoj organizaciji zbog čega su bili prinuđeni da je odlože.

  Dodatna informacija i ista odluka stiže ispred direktora discipline A10, vezana za odgađanje trke ubrzanja koja je bila planirana za 25. i 26. juli u Živinicama. Novi datum će biti razmotren kada se epidemijska sitaucija popravi. Dodatne informacije dostupne su svim ljubiteljima auto moto sporta i na Facebook izdanju 402.ba – web stranica BIH šampionata A10, gdje između ostalog kažu:

  “Trenutno stanje je takvo da dozvoljeni broj ljudi na stazi nije dovoljan čak ni za sam prihvat takmičara i to bez pratećeg osoblja, a publiku da ne spominjemo. Uz sve to, nije opet izvjesno da bi se i u tom minimalnom broju učesnika i službenog osoblja mogla izdejstvovati dozvola i bukvalno bi se moralo čekati na dozvolu nekoliko dana pred trku, što uz sve ostale mjere i preduslove organizaciju čini skoro nemogućom. Iz tog razloga odlučili smo da eliminišemo trenutni termin i čekamo period nakon drugog Osijeka kao alternativu. Ukoliko krajem septembra situacija bude bolja, trka će biti održana u tom periodu, a ukoliko se stanje ne promijeni bit će u potpunosti otkazana! Nažalost epidemija se sve više odražava i na nas i naše manifestacije, ali ostajemo ustrajni da onda čim uslovi dozvole pokušamo nadoknaditi ovo što smo primorani odgoditi!”

  AMK Extra Sport tim pozdravlja ove odluke i pruža maksimalnu podršku kolegama i kolegicama, svim profesionalcima i odgovornim licima koji su se postavili odgovorno i stavili bezbjednost svih učesnika na prvo mjesto.

  “Automoto sportovi pa tako i događaji vezani za iste, spadaju u najopasnije sportove, najzahtjevniju organizaciju i realizaciju. Ne smijemo tu činjenicu izgubiti iz vida, ni pod normalnim okolnostima. Bezbjednost takmičara i učesnika svih kategorija, pa tako i kolegijalnost, nam svima uvijek mora biti na prvom mjestu. – pojašnjava prvi čovjek zadužen za organizaciju ‘Krajiške Zmije’, najatraktivnije trke na domaćem terenu Samir Kržalic.

  Automoto klub-a 70 iz Sanskog Mosta radi na uređenju izuzetne, edukativne cross priče nedaleko od Sane i koji zajedno sa svojim prijateljima iz Oldtimer kluba 1912 potpisuju organizaciju tematskih oldtimer skupova, također su za ovo ljeto otkazali planirane događaje.

  Napominjemo da su u svijetu iz istih razloga, s temeljima sigurnosti, otkazani mnogi izuzetni, svjetski sportski događaji, pa tako po prvi put od 1974. Berlinski maraton neće biti održan zbog pandemije bolesti, kao i jedna od omiljenih auto trka ljubitelja Formule 1, VN Monaco – ulična utrka koja se ulicama Monte Carla neprestano vozila od 1954. godine, koja važi kao jedna od najprestižnijih manifestacija u svijetu sporta, također je po prvi put u historiji otkazana, te mnogi drugi atraktivni sportski i kulturni događaji.

  Ipak, već naredne godine u dolini rijeke Une, na stazi „Krajiške Zmije“ i u srednjovjekovnom gradu Ostrošcu planiraju napraviti nezaboravan sportsko-automobilistički događaj za pamćenje, sa mnogim do sad neviđenim inovacijama i obezbjediti izuzetnu vidljivost Bosne i Hercegovine na evropskoj i svjetskoj mapi kulturno-sportsko-turističkih manifestacija, poručuju iz AMK Extra Sport tima.