Muzej prekinutih veza

Muzej prekinutih veza

Vjenčanice iz propalih brakova, fotografije velikih razočarenja, slomljena srca, ali i retrovizori automobila našli su svoje mjesto u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza

Muzej je osnovan od strane dvoje umjetnika iz Zagreba-filmske producentice Olinke Vištice i kipara Dražena Grubišića. Njih su dvoje bili u vezi od 1999. do 2003. godine, a nakon što su prekinuli nisu znali šta da naprave sa svim stvarima koje su im preostale nakon veze.

U šali su razmišljali kako otvoriti muzej u kojeg bi sve predmete mogli smjestiti, da bi tri godine kasnije Grubišić nazvao Višticu kako bi je podsjetio na tu zamisao. Nakon tog razgovora oboje počinju moliti svoje prijatelje da doniraju predmete koji su im ostali nakon raskida svojih veza, s čime je ta neobična zbirka i rođena.

Muzej prekinutih veza je umjetnički koncept koji, polazeći od pretpostavke da predmeti posjeduju združena polja -“holograme” sjećanja i emocija, svojim postavom želi kreirati prostor “sigurnosne memorije” ili “zaštićenog sjećanja” za očuvanje materijalne i nematerijalne emotivne baštine prekinutih veza. U početku su imali četrdesetak predmeta iz propalih veza prijatelja i poznanika, da bi u pet godina, koliko su izložbom obilazili svijet, prikupili više od hiljadu. Oni ne mogu svi stati u Muzej, ali nagrada Kenneth Hudson, koju su dobili za inovativnost ima svoje mjesto.

Vjenčanice iz propalih brakova, fotografije velikih razočarenja, slomljena srca, ali i retrovizori automobila našli su svoje mjesto u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza

U njemu su izloženi razni osobni predmeti ostavljenih i onih koji su ostavljali, a popraćeni su kratkim opisima. Predmeti darovani muzeju predstavljaju uspomenu, prisjećanje na staru ljubav, tugu i bol. Iako je tematika koju donosi ovaj muzej sjetna i dosta tužna, sama ideja otvaranja ovakvog muzeja je odlična.

Prošle godine Muzej propalih veza posjetilo je više od 30.000 hiljada ljudi.

Adresa: Ćirilometodska 2, 10000 Zagreb
Kvart: Centar
Telefon: +385 1 4851 021
E-mail: info@brokenships.com
brokenships.museum@gmail.com
Ulaz http://www.brokenships.com

 

Odrasli: 25 kn
Učenici i studenti: 20 kn
Umirovljenici (stariji od 65): 20 kn
Popust na grupne posjete od 15 ili više osoba